Hot News
Cronica Donbassului, 21 februarie (VIDEO)
21/02
Putin s-a adresat națiunii în legătură cu recunoașterea independenței Republicilor Populare Donețk și Lugansk. În direct
21/02

Putin: Decizia privind recunoașterea Republicilor Donețk și Lugansk va fi luată astăzi (VIDEO)

Președintele rus, Vladimir Putin,

Președintele rus, Vladimir Putin, la ședința extraordinară a Consiliului de Securitate al Rusiei, la 21 februarie 2022/ Foto: Serviciul de presă al Kremlinului

Decizia privind recunoașterea independenței autoproclamatelor Republici Donețk și Lugansk va fi luată aztăzi, a anunțat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la încheierea ședinție extraordinare a Consiliului de Securitate al Rusiei, informează Rambler.ru. 

Șeful statului a declarat că reuniunea a fost convocată pentru a discuta despre agravarea situației din Donbass. ”Colegi, v-am auzit, decizia va fi luată astăzi”, a spus Putin după luările de cuvânt a tuturor participanților la reuniune. 

Pentru recunoașterea DNR și LNR s-au pronunțat, în special, speakerii Dumei de Stat și Consiliului Federației, Viaceslav Volodin și Valentina Matvienko, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, directorul Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin și secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev. 

În cuvântul său de deschidere a reununii, Putin declarase că decizia privind Donbassul va fi luată pornind de la evaluarea modului în care va evolua situația. Acest lucru va depinde, în special, de progresul din negocierile dedicate securității, a relatat publicația Kommersant.

 ”Ne-am adunat astăzi pentru a analiza situația care s-a creat astăzi în Donbass. Scopul consfătuirii noastre este de a-i asculta pe colegi și de a determina pașii noștri ulteriori în această direcție, și am în vedere inclusiv apelul adresat Rusiei de liderii Republicii Populare Donețk și ai Republicii Lopulare Lugansk cu rugămintea de recunoaștere a suveranității lor, precum și rezoluția Dumei de Stat pe aceeași temă”, a spus președintele. 

Putin a constatat că, de-a lungul ultimilor ani, autoritățile Ucrainei și-au bătut joc de locuitorii din Donbass. ”Tiruri permanente, oameni obligați să se ascundă în subsoluri împreună cu copiii”, a spus președintele. În opinia lui, schimbarea puterii din Ucraina, în 2014, a fost anticonstituțională. ”După lovitura de stat din Ucraina, din 2014, o parte din populația acestei țări nu a acceptat această lovitură de stat. Amintim că ea a fost anticonstituțională și sângeroasă, pentru că, pe de-a lungul acestor evenimente, au murit mulți oameni absolut nevinovați. Într-adevăr, a fost o lovitură de stat militară. De altfel, nimeni nu contestă acest lucru. O parte dintre cetățenii acestei țări nu a acceptat această lovitură și a fost vorba de acei oameni care trăiau în Crimeea, și a fost vorba despre cei care trăiau și trăiesc în Donbass”, a adăugat șeful statului. 

”Aceste probleme sunt foarte strâns legate, sunt chestiuni diferite, dar, cu toate acestea, ele sunt strâns legate de problemele globale ale asigurării securității în lume, în general, și pe continentul european, în principal, pentru că folosirea Ucrainei ca instrument de confruntare cu țara noastră, cu Rusia, reprezintă, desigur, pentru noi, o amenințare serioasă, o amenințare foarte mare”, a declarat el, vorbind despre posibilitatea recunoașterii DNR și LNR. 

Putin a legat actuala agravare a situației din Donbass de garanțiile de securitate în Europa, subiect pe marginea căruia MAE Rus a trimis, în decembrie 2021, Statelor Unite și NATO, un pachet de propuneri. Președintele a mai spus că, astăzi, apare pericolul că autoritățile de la Kiev ar putea începe să revendice Crimeea, deoarece autoritățile ucrainene nu recunosc intrarea ei în componența Rusiei, în 2014. Putin consideră că NATO s-ar putea alătura acțiunilor militare. 

Ultima oră:

După cum s-a făcut cunoscut, luni seara, președintele rus Vladimir Putin se va adresa cetățenilor țării cu un mesaj televizat.

În același timp, președintele rus Vladimir Putin le-a declarat cancelarului german Olaf Scholz și președintelui francez Emmanuel Macron despre planurile de a semna un decret de recunoaștere a independenței autoproclamatelor DNR și LNR. Acest lucru s-a anunțat la Kremlin.

Putin i-a informat pe Macron și Scholz despre rezultatele ședinței Consiliului de Securitate al Rusiei, care a analizat situația din Donbass.

În comunicat, se notează că, la 21 februarie, au fost primite apelurile de la conducerea celor două republici din Donbass pentru a le recunoaște suveranitatea în legătură cu agresiunea militară a autorităților ucrainene și bombardarea masivă a teritoriului Donbass.

„Având în vedere toate acestea, președintele Rusiei a declarat că are în vedere să semneze un decret corespunzător în viitorul apropiat”, se arată în mesaj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875040