Hot News
Rusia creează o nouă ordine internațională
30/10
Polianski: După folosirea ”bombei murdare”, NATO va intra în conflictul din Ucraina
30/10

Rusia a avertizat SUA în legătură cu consecințele folosirii sateliților în Ucraina

Foto: kto-irkutsk.ru

Directorul adjunct al Departamentului pentru neproliferarea și controlul armelor din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, Konstantin Voronțov, a avertizat Statele Unite în legătură cu consecințele utilizării sateliților în Ucraina, relatează agenția TASS.

Vorbind la ședința Primului Comitet al Adunării Generale a ONU, diplomatul a declarat că, într-o astfel de situație, sateliții comerciali ar putea deveni țintă legitimă pentru un atac.

”Separat, am dori să sublinien tendința extrem de periculoasă, apărută în timpul evenimenelor din Ucraina. Este vorba despre implicarea de către SUA și aliații lor a componentelor infrastructurii civile, inclusiv comerciale, aflate pe orbita circumterestră, în conflicte armate. Infrastructura cvasi-civilă ar putea deveni o țintă legitimă pentru un atac de răspuns”, a spus Voronțov.

Responsabilul MAE rus a subliniat că acțiunile Occidentului pun în pericol activitățile spațiale pașnice, precum și numeroase procese de la sol, de care depinde bunăstarea oamenilor.

Declanșarea unei curse a înarmării poate fi încă prevenită

Voronțov a subliniat, totodată, că, pentru moment, declanșarea unei curse a înarmării în spațiu poate fi încă prevenită.

”Suntem convinși că, în etapa actuală, încă mai este posibil să nu se permită lansarea unei curse a înarmării de mari proporții în spațiu, punctul de neîntoarcere nu a fost încă trecut”, a spus diplomatul rus.

Vorontsov a cerut țărilor ONU să își reafirme angajamentul față de acordurile actuale privind reglementarea activităților spațiale.

În luna aprilie, menționează Lenta.ru, SUA au instituit un moratoriu asupra testelor cu arme antisatelit. În acest sens, vicepreședintele american, Kamala Harris, a explicat că, astfel, autoritățile SUA vor să scrie noi reguli și să stabilească norme de lucru în cosmos.

Comentând această decizie, viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a catalogat-o ca fiind corectă, dar și-a pus întrebarea dacă renunțarea la aceste teste înseamnă oprirea eforturilor de dezvoltare a unor sisteme antisatelit. ”SUA au efectuat astfel de teste și în trecut și, este foarte posibil ca, pur și simplu, americanii să nu mai aibă nevoie de teste suplimentare”, a adăugat el.

Rusia a îndemnat Occidentul să nu considere spațiu o arenă de conflict

La rândul său, Voronțov a cerut Occidentului să nu poziționeze spațiu ca o arenă de conflicte între state.

El a subliniat că disponibilitatea țărilor occidentale, în frunte cu SUA, pentru amplasarea de arme în spațiu și pentru folosirea spațiului cosmic în vederea desfășurării de acțiuni de luptă și pentru a-și demonstra superioritatea, reprezintă o serioasă amenințare.

”Asemenea acțiuni au cea mai negativă influență asupra păcii și securității internaționale, au darul de a destabiliza drastic situația și de a lansa o cursă a înarmării în spațiul cosmic, ceea ce ar submina în totalitate perspectivele de limitare și reducere a armelor în totalitatea lor”, a declarat Voronțov.

În august, adjunctul ambasadorului Rusiei la filialele ONU și ale altor organizații internaționale de la Geneva, Andrei Belousov, a declarat că SUA ar putea folosi conflictul ucrainean pentru a-și pune în practică planurile din sfera militar-spațială. Moscova suspectează că ar fi vorba, în special, de amplsarea de arme.

Rezoluție rusă privind neamplasarea primii de arme în cosmos

Voronțov a anunțat, totodată, că Rusia a depus spre dezbatere în Primul Comitet al Adunării Generalii a ONU două proiecte de rezolție privind neamplasarea primii de arme în cosmos și întărirea încrederii în activitatea spațială.

”Îndemnăm toate statele să adere la inițiativa privind neamplarea primii de arme în cosmos”, a spus Konstantin Voronțov.

Potrivit spuselor sale, inițiativa Moscovei a fost susținută de aproape 30 de țări. Dacă Primul Comitet aprobă rezoluția în următoarele săptămâni, atunci până la sfârșitul anului aceasta va fi supusă votului Adunării Generale a ONU, a conchis diplomatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097