Hot News
Patriarhul Kirill a comparat misiunea Rusiei de astăzi cu victoria asupra „ciumei fascismului”
03/01
Premierul polonez Morawiecki către omologul său ucrainean: Glorificarea lui Bandera este inadmisibilă
03/01

Expert: Care este scopul plafonării prețului la petrol impus de Washington

Foto: m.lenta.ru

Avansând un plafon de preț pentru petrolul rusesc, Statele Unite fac, de fapt, un joc cu bătaie lungă, a declarat pentru RIA Novosti expertul Aleksei Belogoriev, director adjunct al Institutului pentru Energie și Finanțe (IEF, Rusia).

În opinia sa, Washingtonul obervă că, din cauza problemelor legate de petrolul de șist, potențialul actual al producției de hidrocarburi din SUA este „aproape de epuizare”, iar cu ajutorul restricțiilor impuse Moscovei, administrația americană încearcă să-și recâștige fosta influență pe piața petrolieră. Expertul a explicat, SUA sunt conștiente, în special, de incapacitatea lor de a influența prețul barilului, opunându-se OPEC+.

De asemenea, Belogoriev a atras atenția că țările OPEC+ au sprijinit Rusia pentru că au înțeles că acest instrument antirusesc al Washingtonului „se poate transforma dintr-o armă particulară, într-o armă comună” capabilă să dicteze condiții oricărei țări. „De multe ori, consumatorul dictează prețurile, dar aici se pune problema cum le dictează: pe cale economică sau în mod artificial. Iar aici problema este tocmai artificialitatea mecanismului”, a subliniat el.

La 30 decembrie, Ministerul finanțelor al SUA a publicat instrucțiunile privind aplicarea plafonului de preț pentru produsele petroliere din Rusia. Se precizează că această instituția va excepta de la plafonarea prețurilor produsele petroliere care sunt obținute prin rafinare profundă în afara Rusiei. Cu toate acestea, amestecul simplu nu intră sub incidența acestei proceduri, a subliniat Departamentul. În același timp, instituția nu a stabilit exact care ar trebui să fie plafonul pentru produsele petroliere, planificat să fie introdus în februarie anul curent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875064