Hot News
Al Mayadeen: Occidentul s-a trezit în prag de catastrofă din cauza deciziei privind Rusia
12/01
La 150 de ani de la nașterea lui Serghei Rahmaninov, Rusia organizeaza o nouă ediție a concursului pentru tineri pianiști
12/01

Zelenski a propus retragerea cetățeniei ucrainenilor care au pașaport rusesc

Foto: oreanda-news.com

Ucrainenii care au primit pașaport rusesc trebuie deposedați de cetățenia țării, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski la conferința de presă organizată la finalul celui de-al doilea summit al alianței regionale Triunghiul Lublin, desfășurat la Lvov. Înregistrarea briefingului a fost publicată de Biroul șefului statului pe canalul său de pe rețeaua Telegram, relatează RBC.

„Sarcina noastră este ca toți oamenii care au dublă, triplă cetățenie, inclusiv cetățenie rusă, care exercită o influență spirituală sau politică asupra țării noastre, toți acești oameni trebuie să rămână obligatoriu cu o singură cetățenie, cea rusă, și să trăiască în statul respectiv”, a spus el (citat de publicația ”Slovo i Delo”).

Retragerea cetățeniei ruse unei persoane care a obținut pașaport rusesc s-a propus în Ucraina încă din iulie 2021. La acel moment, deputații Oksana Savciuk (nu este membră al nici unui grup parlamentar), Nataliia Pipa (membră a grupului Golos) și Nikoali Kniajinski (membru al grupului Solidaritatea Europeană) au depus în parlament un proiect de lege cu propunerea de a retrage cetățenia Ucrainei persoanelor care au primit de bunăvoie pașaport rusesc.

Începând din iulie 2021, în Ucraina a intrat în vigoare și se aplică prevederile unui decret al Consiliului Național de Securitate și Apărare, care îi obligă pe funcționari să confirme că nu au cetățenie străină, că nu dețin vreun document care să le dea drept de ședere permanentă în altă țară.

La sfârșitul lunii decembrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite locuitorilor din noile regiuni să depună la Ministerul de Interne o cerere de renunțare la cetățenia ucraineană în ziua în care primesc un pașaport rusesc. Anterior, în Duma de Stat a fost depus un proiect de lege, potrivit căruia cetățenia ucraineană își pierde valabilitatea începând cu ziua în care este depusă cererea corespunzătoare la autoritatea competentă din Rusia. S-a propus ca un astfel de drept să fie acordat cetățenilor Rusiei care au pașaport ucrainean.

După ce noile regiuni au fost primite în componența Rusiei (Republicile Populare Donețk și Lugansk, regiunile Zaporojie și Herson), cetățenii care locuiesc acolo cu titlu permanent (sau care au locuit anterior, dar au plecat în Rusia) au dobândit automat cetățenie rusă după depunerea jurământului. Pe cetățenii ”originari” din noile regiuni și care se află peste hotare, Ministerul de Interne i-a îndemnat ca, în decurs de o lună, să decidă dacă primesc sau nu cetățenie rusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875168