Hot News
L’Opinion: Planurile Rusiei, Chinei și Africii de Sud de a organiza exerciții comune au înfuriat Occidentul
27/01
Medvedciuk: Trebuie să ne gândim la viitorul ucrainenilor, nu la viitorul Ucrainei
27/01

Gavrilov: Dacă armata Ucrainei va folosi obuze cu uraniu, Rusia le va considera bombe murdare

Șeful delegației ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militară și controlul armamentului, Konstantin Gavrilov/ Foto: iz.ru

Folosirea de către Forțele Armate ale Ucrainei a unor obuze cu miez de uraniu pentru tancurile Leopard 2 va fi considerată de Moscova ca utilizare de bombe nucleare murdare împotriva Rusiei, a declarat șeful delegației Rusiei la negocierile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor, Konstantin Gavrilov, scrie cotidianul Rossiiskaia gazeta.

Potrivit diplomatului, Rusia știe că atât „tancurile Leopard 2, cât și vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley și Marder sunt echipate cu proiectile perforante subcalibrate cu miez de uraniu, a căror utilizare duce la contaminarea zonei, așa cum s-a întâmplat în Irak și Iugoslavia”.

„În cazul în care Kievul va fi primi astfel de obuze pentru tehnica de luptă grea a NATO, vom interpreta acest lucru ca utilizare de bombe nucleare murdare împotriva Rusiei, cu toate consecințele ce decurg de aici”, a avertizat Gavrilov la reuniunea plenară a Forumului OSCE de cooperare în domeniul securității.

Șeful delegației ruse a remarcat, de asemenea, că livrarea de către Berlin a tancurilor Leopard 2 către Kiev a fost posibilă datorită „sistemului nuielei” din NATO.

Miercuri, s-a anunțat că Berlinul a decis să trimită în Ucraina 14 tancuri Leopard și a permis altor țări să livreze Ucrainei vehicule de luptă germane din rezervele lor. După cum a precizat ulterior ministrul german al Apărării, tancurile vor fi livrate Kievului nu mai devreme de 3-4 luni.

În același timp, după cum a declarat cancelarul Olaf Scholz, Germania va respecta principiul conform căruia o escaladare între NATO și Rusia trebuie evitată. El a exclus în mod categoric instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei sau trimiterea de trupe NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875096