Hot News
Colonelul american Macgregor: Ucraina este amenințată cu dispariția
03/02
Serghei Lavrov: Occidentul privește Moldova în rolul următoarei Ucraine
04/02

Rosteh: Tancurile Leopard sunt vulnerabile la sistemele ”Kornet”, rachetele de aviație ”Vihr” și ”Ataka” (VIDEO)

Sistemul de rachete antitanc "Kornet-D / EM"/ Foto: antonio-d50.livejournal.com

Tancurile germane Leopard 2, pe care țările NATO se pregătesc să le trimită în Ucraina, dispun de o protecție bună, dar pot fi distruse eficient cu sistemele antitanc ”Kornet”, cu rachetele de aviație ”Vihr” (Vifor) și ”Ataka”, precum și de proiectile de tip ”Mango”, de 125 mm, au declarat pentru agenția TASS reprezentanți ai corporației de stat Rosteh.

„Leopard 2 este o mașină modernă și bine protejată, dar nu poate fi catalogată ca ”imposibil de ucis”. Experiența de luptă a arătat că aceste tancuri pot fi distruse chiar și cu ajutorul vechilor sisteme portabile de rachete antitanc, care, prin caracteristicile lor, sunt semnificativ inferioare mijloacelor de distrugere aflate în dotarea armatei ruse, precum sistemele de rachete antitanc Kornet”, au precizat interlocuitorii agenției TASS.

Potrivit acestora, spre deosebire de tancurile rusești, Leopard nu are o protecție dinamică, motiv pentru care tancul nu are cu ce să contracareze rachetele rusești ”Vihr” și ”Ataka”, cu ajutorul cărora aviația rusă distruge cu succes tehnica blindată a armatei ucrainene.

„Tancurile germane cu siguranță nu vor rezista impactului unui proiectil de tip ”Mango”, de 125 mm, și nici măcar nu contează de unde va veni lovitura – fie frontal, fie lateral – tancul va fi distrus. Armata rusă are în dotare tancul T-90M ”Prorîv” (Ruptura) și de alte tancuri moderne, care, la o serie de indicatori, sunt superioare tancurilor Leopart și sunt în stare să dea o ripostă pe măsură”, a subliniat Rostek.

La 25 ianuarie, amintește TASS, Guvernul german a confirmat că va trimite Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 din rezerva forțelor armate germane și că va autoriza și alte țări pentru reexportul acestor mașini. Potrivit ministrului german al Apărării, Boris Pistorius, primele tancuri Leopard ar putea fi livrate Ucrainei în aproximativ trei-patru luni.

„Kornet”, rachete și obuze

„Kornet” (codificare NATO: AT-14 Spriggan) este un sistem antitanc cu rachete ghidate dezvoltat de Biroul de proiectare a dispozitivelor ”A.G. Șipunov” din Tula (parte a holdingului ”Sisteme de mare precizie”). Este conceput să atace tancuri și alte ținte blindate, inclusiv cele echipate cu mijloace avansate de protecție dinamică. Raza de tragere ajunge de la 100 și 5.500 de metri pe timp de zi și până la 3.500 de metri pe timp de noapte.

Rachetele avia ”Vihr M”/ Foto: discover24.ru

Rachetele ”Vihr-M” sunt dezvoltate de grupul de companii ”Kalașnikov” pentru elicopterul de atac Ka-52. Viteza maximă a rachetei este de 610 m/s, raza de acțiune – de la 800 la 10.000 m. „Vihr” este capabil să penetreze un blindaj omogen de 750 mm grosime din spatele unui scut dinamic.

Racheta ghidată antitanc „Ataka” este concepută pentru a ataca vehicule blindate, efective umane, cazemate, obiective ale apărării aeriene și elicoptere. A fost dezvoltată de societatea ”Corportația de cercetare și producție – Biroul de proiectare și inginerie mecanică”, producția în serie fiind realizată în cadrul Unezi ”V.A. Degtiariev”. Viteza maximă de zbor este de 550 m/s, racheta are un focos întărit.

Proiectilul subcalibru ”Mango” de calibru 125 mm este destinat atacurilor asupra tancurilor, autotunurilor și a altor ținte care dispun de o protecție puternică a blindajului. În 2019, a fost introdus proiectilul Mango-M cu o penetrare sporită a blindajului.

VIDEO: Ministerul Apărării al Rusiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052