Hot News
Putin: Vom rezolva pas cu pas sarcinile cu care ne confruntăm în cursul operațiunii militare speciale
21/02
Ceremonia solemnă de la Memorialul militar sovietic din București
21/02

Putin: Rusia își va suspenda participarea la Tratatul privind armele strategice ofensive încheiat cu Statele Unite

Președintele rus, Vladimir Putin/ Foto: RIA Novosti

Președintele Vladimir Putin a declarat că Occidentul este implicat în încercările Forțelor Armate ale Ucrainei de a ataca aviația strategică rusă. El a precizat că solicitările făcute de Rusia în temeiul Tratatului privind armele ofensive strategice (START) sunt respinse de SUA, iar NATO susține că vrea să obțină înfrângerea strategică a Rusiei. Rusia nu poate ignora acest lucru și își suspendă participarea la Tratatul privind armele ofensive strategice, a anunțat președintele rus în discursul său adresat Adunării Federale, scrie Kommersant.

Președintele Putin a menționat că Rusia nu se retrage din tratat, își suspendă doar participarea. „Practic, NATO a depus o cerere pentru a deveni parte la Tratatul privind armele ofensive strategice. Vă rugăm! O asemenea abordare este așteptată de mult. Arsenalele nucleare nu doar există în Statele Unite, ele sunt, de asemenea, îndreptate împotriva Rusiei”,

El a subliniat că primul Tratat START a fost încheiat în condiții complet diferite, când Rusia și Statele Unite nu s-au perceput reciproc ca rivale. Acum, Statele Unite dau ultimatumuri Rusiei, consideră președintele. Vladimir Putin a explicat că, pentru a reveni la START, Rusia trebuie să înțeleagă cum va fi considerat arsenalul combinat de luptă al țărilor NATO. „Sunt nevoit să declar astăzi că Rusia își suspendă participarea la Tratatul privind armele ofensive strategice. Repet, nu se retrage din tratat, nu, își suspendă doar participarea”, a subliniat șeful statului.

Rusia și Statele Unite au semnat START-3 pe 8 aprilie 2010. Documentul expiră în 2026. Înainte, cele două țări au avut Tratatul START din 1991 și cel din 2002 privind reducerea potențialului ofensiv strategic.

În ianuarie, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că Rusia a încălcat de două ori prevederile START: pentru că a blocat inspecțiile la instalațiile nucleare și pentru că a renunțat la o întâlnire unde să fie luate în discuție obstacolele apărute pe parcursul punerii în aplicare a tratatului. Era vorba despre întrunirea comisiei consultative bilaterale privind START, care era programată în perioada 29 noiembrie – 6 decembrie 2022 la Cairo. În ultimul moment, Rusia a renunțat să participe la negocieri, explicând acest lucru prin ostilitatea Statelor Unite. În februarie, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că partea rusă nu poate analiza problemele legate de START „făcând abstracție de contextul în care, pe fondul situației din Ucraina, partea americană a adoptat un curs și mai ostil. Câteva zile mai târziu, Statele Unite și-au anunțat disponibilitatea de a relua dialogul cu privire la START. Ministerul rus de Externe a avertizat despre riscul unei coliziuni între Rusia și Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875021