Hot News
Dodon i-a cerut președintelui Moldovei să avertizeze Ucraina în legătură cu acțiuni împotriva Transnistriei
24/02
Moldova începe să rupă acordurile cu țările CSI
25/02

Arestovici amenință: Ucraina poate cuceri Transnistria în trei zile

Aleksei Arestovici/ Foto: RBC

Ucraina este pregătită să cucerească Transnistria în trei zile, dacă va veni o astfel de rugăminte din partea Chișinăului, a declarat Aleksei Arestorivici, fost consilier al șefului Biroului președintelui Vladimir Zelenski, într-o emisiune difuzată pe canalul YouTube al lui Mark Feygin.

„Republica Moldova este un stat suveran și decide singură cui să ceară ajutor. Putem oferi ajutor doar în baza unei decizii a autorităților moldovenești. Avem posibilitatea. În trei zile se poate rezolva”, a spus el.

Potrivit lui Arestovici, motiv pentru introducerea de trupe există deja, deoarece președinții Ucrainei și Republicii Moldova au acuzat Rusia de destabilizarea situației din regiune.

„Se pare însă că, deocamdată, nu ne roagă”, a conchis el.

În ajunul aceste declarații, ministerul rus al Apărării a avertizat în legătură cu pericolul ca armata ucraineană să intre în Transnistria. Potrivit ministerului, la granița Ucrainei cu nerecunoscuta republică se observă o comasare considerabilă de efective militare și tehnică de luptă, sunt desfășurate unități de artilerie și se înregistrează o creștere fără precedent de zboruri ale dronelor armatei ucrainene.

Punerea în practică a planurilor acestei provocări, a subliniat ministerul, reprezintă o amenințare directă pentru contingentul de menținere a păcii al Rusiei, desfășurat legal în Transnistria.

Transnistria, ai cărei locuitori sunt reprezentați în proporție de 60% de ruși și ucraineni, a reușit să iasă din componența Republicii Moldova încă dinainte de destrămarea URSS, de teamă că, purtată de valul naționalismului, republica va adera la România. În 1992, după o încercare eșuată a autorităților moldovenești de a rezolva problema prin forță, regiunea a devenit de facto un teritoriu necontrolat de Chișinău. Pacea în zona de conflict este menținută de forțe comune de menținere a păcii, inclusiv de un grup operativ de trupe rusești – succesorul Armatei a 14-a, trecută, după destrămarea URSS, sub jurisdicția Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089