Hot News
Corneliu Vlad: Bilanț de etapă în conflagrația din Ucraina
24/02
Arestovici amenință: Ucraina poate cuceri Transnistria în trei zile
25/02

Dodon i-a cerut președintelui Moldovei să avertizeze Ucraina în legătură cu acțiuni împotriva Transnistriei

Transnistria. Tiraspol. Monumentul lui Aleksandr Suvorov/ Foto: 24newnews.ru

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să avertizeze public Ucraina să nu acționeze împotriva nerecunoscutei Transnistrii, a declarat fostul președinte al republicii, Igor Dodon, citat de agenția TASS.

„Văd declarații ale unor responsabili oficiali ai Ucrainei despre disponibilitatea de a intra [în Transnistria], de a rezolva și așa mai departe. Președintele moldovean trebuie să spună clar: nu avem nevoie de ajutorul vostru, nu ne târâți în război. Este clar că asta vor”, a spus Dodon într-o discuție cu jurnaliștii, din care a postat fragmente pe canalul său de pe rețeaua Telegram.

Potrivit fostului lider de la Chișinău, autoritățile moldovenești acționează după scenariul ucrainean. Fostul șef de stat a mai atras, totodată, atenția asupra deschiderii de dosare penale împotriva liderilor opoziției și a interzicerii posturilor de televiziune ale opoziției.

Anterior, ministerul rus al Apărării a anunțat că regimul de la Kiev intenționează să organizeze o provocare împotriva Transnistriei în viitorul apropiat, folosind în acest scop unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei și naționaliști din formațiunea ”Azov” (interzisă în Rusia). Ministerul a precizat că pretextul incursiunii va fi înscenarea unui atac al trupelor rusești din Transnistria. De asemenea, Ministerul Apărării a subliniat că monitorizează îndeaproape situația de la granița Ucrainei cu Transnistria și că este pregătit să reacționeze la orice schimbare a situației.

Guvernul moldovean nu a confirmat aceste informații și a îndemnat cetățenii să fie calmi.

MAE rus: Orice amenințare la adresa rușilor din Transnistria va fi privită ca un atac

Clădirea principală a MAE rus din Moscova/ Foto: RIA Novosti

Orice acțiuni care reprezintă o amenințare la adresa securității rușilor din Transnistria va fi privită ca un atac asupra Rusiei, a declarat Ministerul rus de Externe, relatează RT.

„Nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că Forțele Armate ale Rusiei vor reacționa în mod adecvat la provocarea regimului de la Kiev, dacă va exista, totuși, așa ceva, și vor asigura protecția compatrioților noștri, a contingentului rus de menținere a păcii, a militarilor Grupului Operativ de trupe rusești și a depozitelor militare din localitatea Kolbasna, din Transnistria”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Diplomații ruși au subliniat că orice acțiune care reprezintă o amenințare la adresa compatrioților va fi interpretată ca atac împotriva Federației Ruse, în conformitate cu dreptul internațional.

De asemenea, ministerul rus de Externe a îndemnat țările NATO, Statele Unite și Ucraina să se abțină de la provocări în Transnistria, în condițiile în care în apropirea graniței cu regiunea a fost înregistrată o comasare de unități ucraineni, desfășurare de artilerie și o creștere a numărului de zboruri de drone.

Ministerul Apărării a declarat anterior că regimul de la Kiev a intensificat pregătirile pentru o invazie în Transnistria.

Se precizează că invazia Transnistriei de către forțele armate ucrainene va fi efectuată ca răspuns la o presupusă ofensivă a trupelor rusești de pe acest teritoriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093