Hot News
Hersh: SUA au aruncat în aer Nord Stream pentru a împiedica Germania să deschidă conducta din cauza gerurilor
24/02
Dodon i-a cerut președintelui Moldovei să avertizeze Ucraina în legătură cu acțiuni împotriva Transnistriei
24/02

Corneliu Vlad: Bilanț de etapă în conflagrația din Ucraina

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Bilanțul unui an de la declanșarea operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina s-a transformat într-un adevărat eveniment al vieții internaționale.

Președintele Putin a vorbit în fața Camerelor reunite ale Parlamentul rus și a participat la o impresionantă adunare populară cu 200 000 de participanți la Moscova.

Președintele Biden a făcut un turneu european la Kiev și Varșovia, unde a ținut discursuri și a participat la un summit al Grupului București-9.

China a exprimat un sprijin puternic față de Rusia, cu care China are un parteneriat strategic „fără limite”, în timpul vizitei ministrului său de Externe la Moscova.

Punctul forte l-a reprezentat cuvântările președinților rus și american, care au prilejuit ample comentarii și analize politologilor și ziariștilor de pretutindeni.

„Președintele Biden și președintele Vladimir Putin au prezentat viziuni radical diferite despre viitorul Ucrainei, a scris The New York Times. Singurul punct asupra căruia au părut să fie de acord a fost că războiul nu se încheie nici pe departe.”

Biden a promis că SUA și aliații săi din NATO vor rămâne neclintiți. „Sprijinul nostru pentru Ucraina nu se va opri, NATO nu va fi divizată și nu vom obosi”, a spus el.

Cu câteva ore mai devreme, la Moscova, presedintele Putin a rostit un lung discurs, în care a subliniat: „Nu ne luptăm cu poporul ucrainean”. Ucraina „a devenit ostatică a regimului de la Kiev și a stăpânilor săi occidentali, care au ocupat efectiv țara”. „Elitele occidentale nu încearcă să-și ascundă obiectivele, să provoace o „înfrângere strategică” Rusiei. Intenționează să transforme conflictul local într-o confruntare globală”. Dar Rusia este pregătită să răspundă deoarece „va fi o chestiune de existență a țării noastre”. Rusia este pregătită să intensifice operatiunea militara speciala. El a susținut că națiunile occidentale au „început războiul” în Ucraina, o afirmație pe care Biden a respins-o categoric la Varșovia.

Biden a apreciat că nu există un final clar al războiului pe termen scurt, situația de pe teren a devenit tot mai complexă și vor urma „zile grele și amare”, remarca Associated Press și a amintit că Statele Unite au angajat aproximativ 113 miliarde de dolari ca ajutor Ucrainei de anul trecut, iar aliații europeni alte zeci de miliarde de dolari.

Președintele Putin a acuzat țările occidentale că au declanșat și susțin războiul din Ucraina și a spus că Rusia, nu Ucraina, este cea care luptă pentru însăși existența ei. Liderul de la Kremlin a anunțat că Rusia își va suspenda participarea la Noul Tratat START , semnat cu SUA în 2010 și prelungit în primele zile ale administrației Biden în 2021. Iar Ministerul rus de Externe a declarat că Rusia vă continua să respecte limite ale numărului de focoase nucleare pe care le poate desfășura, așa cum se prevede în tratat.

Putin a acuzat Occidentul că a atacat economia Rusiei cu sancțiuni, dar a declarat că acele acțiuni „nu au realizat nimic și nu vor realiza nimic”.

Biden a promis că SUA și aliații săi vor anunța în această săptămână mai multe sancțiuni, nespecificate, împotriva Rusiei.

Conflictul, cel mai important război din Europa de la cel de-al doilea război mondial, a provocat deja zeci de mii de oameni morți, a devastat sistemul de infrastructură al Ucrainei și a deteriorat economia globală, scrie Associated Press.

„Au fost discursuri de duel”, a comentat Ailsa Chang, ziarist american la National Public Radio. „Biden a răspuns la discursul lui Putin doar într-un fel mărunt, spunând că Occidentul nu caută să controleze sau să atace Rusia, ceea ce liderul rus sugerase în discursul său”.

Charles Maynes de la NPR la Moscova a remarcat că „Putin nu a declarat război oficial, nu a anunțat un nou proiect de mobilizare și nici nu a spus că sigilează granițele”.

Ziaristul Asma Khalid de la NPR la Varșovia, a spus că Biden „nu a articulat cu adevărat un mesaj clar pentru viitor în ce privește conflictul” din Ucraina. Și a exemplificat: „ Ucrainenii au cerut F-16, dar Casa Albă nu a fost de acord să trimită avioane de luptă. Iar Biden nu a oferit nicio precizare despre ce fel de sprijin suplimentar ar putea acorda SUA.”

Insa Departamentul de Stat a anunțat un ajutor suplimentar de 460 de milioane de dolari SUA pentru Ucraina, inclusiv 450 de milioane de dolari în muniție de artilerie, sisteme antiblindate și radare de apărare aeriană și 10 milioane de dolari pentru infrastructura energetică.

„ Kremlinul vede aici o dovadă suplimentară că Statele Unite au pariat pe înfrângerea strategică a Rusiei și că războiul s-a transformat irevocabil într-unul între Rusia și Occident”, a spus Tatiana Stanovaia, analist politic rus. Mai mult, adaugă Reuters, „ Moscova a primit propriul semnal de sprijin diplomatic, prin discuții cu principalul diplomat al Chinei, Wang Yi. Washingtonul a spus că este îngrijorat că Beijingul ar putea începe să aprovizioneze Moscova cu arme, dar purtătorul de cuvânt al MAE chinez a declarat că Statele Unite nu sunt „în poziţia de a face cereri Chinei”.

În cotidianul „The Hill”, Colin Meyn comentează: „Acesta este o perioadă de schimbări radicale, ireversibile în întreaga lume, de evenimente istorice cruciale care vor determina viitorul țării noastre și al poporului nostru, o perioadă în care fiecare dintre noi poartă o responsabilitate colosală”. „Putin nu-și mai încadrează lupta ca pe o operațiune specială de eliberare a Ucrainei, ci o prezintă ca pe un război existențial împotriva civilizației occidentale, a spus Daniel Goure, expert în apărare și vicepreședinte senior la Institutul Lexington.

„Elita occidentală nu-și ascunde obiectivul, care este „înfrângerea strategică a Rusiei””, a spus președintele Putin. „ Asta înseamnă că plănuiesc să ne termine odată pentru totdeauna, a spus el. Cu alte cuvinte, ei plănuiesc să transforme un conflict local într-o confruntare globală. Așa înțelegem și vom răspunde în consecință, pentru că aceasta reprezintă o amenințare existențială pentru țara noastră.” Aceasta înseamnă că Rusia se pregătește pentru o luptă lungă, cred experții americani.

Pe plan internațional, denunțarea Occidentului, și în special a SUA, pentru război ar putea ajuta la convingerea unor țări din Africa, Asia și America Latină să mențină o poziție neutră, mai degrabă decât să denunțe agresiunea Rusiei, a adăugat Goure. „Ajută să ajungem la acel public global non-occidental care ar putea fi anti-occidental în percepția lor”, a spus Andres Kasekamp, profesor la Universitatea Toronto.

„Guvernele vin și pleacă în Occident, iar Putin rămâne”, a încheiat Kasekamp. Iar Goure crede că administrația Biden a ajuns la o gândire similară: „Acest lucru se apropie rapid într-un punct în care sub raport politic, această Administrație nu vă fi capabilă să suporte o înțelegere negociată”, a spus el. „De aceea mă aștept să văd următoarea rundă de arme avansate amânată până în vară.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875046