Hot News
Experții au estimat în ce condiții China va furniza arme Rusiei
28/02
Ministerul Apărării al Rusiei: SUA vor încerca să organizeze provocări în Ucraina folosind substanța psihotropă Bi-Zet
28/02

Oamenii de știință: Exploziile de la Nord Stream au provocat o catastrofă ecologică

Foto: Reuters

În urma exploziilor de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 de pe fundul mării s-a ridicat, în apropierea Insulei Bornholm, o varietate de substanțe toxice în cantități uriașe, au relatat cercetătorii de la Universitatea Aarhus, din Danemarca, informează agenția Rambler.

Șeful grupului de cercetători, Hans Sanderson, a explicat că aproximativ 250.000 de tone de substanțe periculoase s-au ridicat de pe fundul Mării Baltice. El a adăugat că, deceniile de navigație intensă din această regiune au dus la acumularea unei multitudini de metale grele, poluanți organici.

Potrivit oamenilor de știință, jetul de gaz care s-a propulsat din conductele avariate a ridicat de pe fundul apei aceste substanțe și le-a răspândit pe o vastă întindere de apă.

Răspândirea plumbului, a vopselelor care s-au depus pe fundul mării de la navele care au traversat acest luciu de apă a avut un impact negativ asupra flotei și faunei marine. Au avut puternic de suferit în special focile și marsuinii, au precizat specialiștii universității menționate mai sus.

Oamenii de știință au subliniat că, deocamdată, nu se încumetă să evalueze consecințele pe termen lung ale catastrofei. Cu toate acestea, ei au apreciat că plantele și animalele marine s-ar putea afla într-o situație dificilă.

„Mă tem că, pe viitor, voi fi nevoit să le arăt copiilor mei și copiilor altora o mare moartă”, a rezumat biologul marin Marie Miller-Birk.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091