Hot News
Oamenii de știință: Exploziile de la Nord Stream au provocat o catastrofă ecologică
28/02
Dmitri Peskov: Kievul nu poate de-jure să poarte negocieri 
28/02

Ministerul Apărării al Rusiei: SUA vor încerca să organizeze provocări în Ucraina folosind substanța psihotropă Bi-Zet

Substanțe chimice toxice sunt aduse la Kramatorsk (DNR)/ Foto: vnnews.ru

Declarațiile fostului ambasador al SUA în Federația Rusă, John Sullivan, conform cărora Moscova ar fi plănuit să folosească arme chimice în zona operațiunii speciale de protejare a Donbassului, sunt considerate de militarii ruși drept intenția chiar a Statelor Unite de a organiza o provocare folosind substanțe chimice toxice în Ucraina, a declarat, pe 28 februarie, general-locotenentul Igor Kirillov, șeful Trupelor de protecție împotriva radiațiilor, substanțelor chimice și biologice (RCBZ) ale Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Șeful Trupelor de apărare împotriva radiațiilor, de protecție chimică și biologică din cadrul Forțelor Armate ale Rusiei, general-locotenentul Igor Kirillov/ Foto: rossaprimavera.ru

Potrivit lui Kirillov, pregătirile pentru această provocare au început deja și sunt „în plină desfășurare” în Statele Unite. Militarii ruși sunt la curent cu faptul că, pe 10 februarie, au fost aduse în Kramators produse chimice din Republica Populară Donețk (DNR), marfa fiind transportată cu trenul și însoțită de cetățeni străini.

Se știe că în vagonul în care au fost încărcate se aflau 16 cutii metalice sigilate ermetic. Jumătate dintre ele purtau inscripția BZ – indiciu de pericol chimic, fiind, de asemenea, marcate cu două linii roșii, ce corespunde clasei de substanțe otrăvitoare cu efect de blocare temporară.

„Această substanță chimică provoacă psihoză acută, dezorientare, halucinații, tulburări de memorie”, a explicat în fața jurnaliștilor șeful trupelor RCBZ, amintind că utilizarea BZ este interzisă prin articolul 1 al Convenției privind interzicerea armelor chimice.

S-a stabilit, de asemenea, că vagonul de cale ferată a fost remorcat pe teritoriul Uzinei Metalurgice ”Kuibîșev” din Kramatorsk. Acolo, substanțele chimice au fost descărcate sub controlul angajaților Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și al reprezentanților comandamentului Forțelor Armate ale Ucrainei. În plus, potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, în Kramatorsk au fost descărcate și 11 vagoane cu muniție cu efect iritant.

Anterior, Kirillov a anunțat că Statele Unite au păstrat mostre de gazul otrăvitor BZ, a cărui distrugere completă a fost declarată cu mai bine de 30 de ani în urmă. Potrivit acestuia, în 1990, Washingtonul a raportat eliminarea a aproximativ 50 de tone de BZ, deși tulpinile agentului au fost păstrate.

Pe 10 februarie, subsecretarul de stat american pentru controlul armelor și securitate internațională, Bonnie Jenkins, a anunțat că Statele Unite intenționează să finalizeze procesul de distrugere a tuturor armelor sale chimice în această primăvară.

În martie 2022, Ministerul rus al Apărării a anunțat existența în Ucraina a unei rețele de laboratoare biologice care funcționează în cadrul programului Pentagonului. Potrivit ministerului, oamenii de știință americani au testat preparate biologice potențial periculoase pe pacienții unui spital de psihiatrie din Harkov, între 2019 și 2021.

În aprilie anul trecut, Ministerul rus de Externe a raportat o amenințare foarte reală de terorism chimic din partea naționaliștilor ucraineni. După cum a declarat, la acea dată, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Oleg Sîromolotov, Kievul elaborează planuri pentru provocări chimice în Donbass. De asemenea, Ministerul rus de Externe nu a exclus repetarea „actelor de terorism împotriva întreprinderilor care au de a face cu substanțe toxice”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875100