Hot News
Lukașenko și Xi Jinping au adoptat o declarație privind parteneriatul strategic multilateral
02/03
Rusia a cerut Serbiei să explice informațiile privind livrările de muniții către Kiev
03/03

Rusia elaborează un nou tip de operațiune militară pentru a se apăra de SUA

Lansatorul autonom de rachete balistice, ”Iars”. O secvență din parada militară de la Piața Roșie din Moscova, la 9 mai 2019/ Foto: RIA Novosti

Rusia elaborează un nou tip de operațiuni militare cu utilizarea armelor nucleare pentru a se apăra de o posibilă agresiune din partea SUA, se arată într-un articol publicat de revista Voennaia Mîsl, editată de Ministerul Apărării, informează RIA Novosti.

După cum se afirmă în articolul semnat de Igor Fazletdinov, comandant adjunct al Forțelor de rachete strategice și de colonelul în retragere Vladimir Lumpov, Washingtonul pierde treptat poziția sa de lider mondial și consideră că Moscova este vinovată de acest lucru. Ca urmare, cursul politic și militar al SUA devine mai agresiv. În același timp, autorii materialului estimează că, după toate probabilitățile, Statele Unite au planificat să înfrângă Rusia printr-o „Operațiune strategică (globala) multisferică”.

În cadrul acestei strategii, explică semnatarii articolului, Pentagonul are în vedere să distrugă, printr-un atac fulger convenițional și global, cel puțin 65%-70% din forțele nucleare strategice ale Rusiei, urmând ca neutralizarea purtătoarelor de arme nucleare rămase și lansate să se realizeze cu ajutorul unui sistem global de apărare antirachetă și lansarea ulterioară a unei lovituri nucleare minime, dar suficiente pentru a face praf Rusia.

„Principalul mijloc și instrument de contracarare a încercărilor de a pune în aplicare ideile agresive ale Pentagonului de distrugere a Rusiei prin desfășurarea unei operațiuni strategice multisferice, este văzut de specialiștii militari ruși în elaborarea unei forme de perspectivă de utilizare strategică a forțelor armate: operațiunea forțelor strategice de descurajare”, se arată în articol.

După cum precizează autorii, pentru a atinge cele mai determinante obiective de înfrângere a agresorului american, un asemenea tip de operațiune „presupune utilizarea armelor strategice moderne ofensive și defensive, nucleare și non-nucleare, ținând cont de cele mai noi tehnologii militare.

Printre obiectivele operațiunii forțelor strategice de descurajare ale Rusiei publicația indică, în special, respingerea unui atac fulger convențional și global lansat de SUA și NATO, cu scopul de a preveni pierderi grele. În plus, pe parcursul unor astfel de acțiuni trebuie suprimat sistemul global de apărare antirachetă al SUA pentru a exclude posibilitatea distrugerii în aer a rachetelor balistice rusești. Faza finală a planului presupune ca agresorului să-i fie provocate daune inacceptabile cu ajutorul potențialului nuclear rămas.

În articol se subliniază că Statele Unite pot fi împiedicate să înceapă o agresiune demonstrând în mod convingător adversarului că Moscova este capabilă să asigure descurajarea pe durata a cel puțin uneia dintre fazele operațiunii strategice multisferice aeriene și spațiale a NATO.

Altfel spus, Rusia are nevoie de un set de instrumente care să demonstreze în mod convingător conducerii militare și politice a SUA că este imposibil ca Forțele de rachete strategice să provoace, în timpul unui atac global, daune mult peste nivelul critic, că apărarea antirachetă a SUA este incapabilă să excludă total un răspuns sub forma unui atac nuclear asupra Statelor Unite, precum și faptul că Statele Unive vor  suferi inevitabil daune inacceptabile, explică autorii articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875098