Hot News
MAE rus: Provocarea Kievului ar putea avea loc nu departe de Transnistria
02/03
Rusia elaborează un nou tip de operațiune militară pentru a se apăra de SUA
02/03

Lukașenko și Xi Jinping au adoptat o declarație privind parteneriatul strategic multilateral

Foto: ednews.net

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, și președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping (în imagine), au adoptat o declarație comună privind principiile fundamentale de dezvoltare a relațiilor exemplare ale parteneriatului strategic rezistent și multilateral dintre cele două țări în noua eră, a anunțat agenția BelTA la finalul discuțiilor purtate la Beijing de liderii celor două țări.

Potrivit agenției, în cadrul discuțiilor purtate atât în cerc restrâns, cât și extins, Lukașenko și Xi Jinping au vorbit mai mult decât timpul planificat. În prezența celor doi șefi de stat a fost semnat, de asemenea, un amplu pachet de documente privind cooperarea în diverse domenii, printre care un memorandum de înțelegere reciprocă între Ministerul de Externe al Republicii Belarus și Agenția de Stat pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională a Chinei de consolidare a cooperării în scopul dezvoltării și contribuției la realizarea Inițiativei de dezvoltare globală, Programul de cooperare științifică și tehnologică între cele două state pentru 2023-2024, a fost aprobat planul Anului Regiunilor pentru 2023.

Au fost semnate un acord și un memorandum privind cooperarea în domeniul turismului și al sportului între departamentele de resort, precum și memorandumuri de înțelegere reciprocă privind cooperarea între Comitetul de Stat pentru Control din Belarus și Biroul de Stat pentru Audit al Chinei, precum și între Ministerul Construcțiilor și Arhitecturii din Belarus și Ministerul Locuințelor, Dezvoltării Urbane și Rurale al Chinei.

În plus, au fost semnate acorduri de cooperare între agențiile de presă BelTA și Xinhua, precum și între Compania Națională de Stat de Radio și Televiziune a Republicii Belarus și Corporația Media din China. De asemenea, a fost semnat un memorandum de înțelegere reciprocă privind implementarea proiectelor de cooperare cu utilizarea unor credite preferențiale din partea guvernului chinez, precum și un acord privind aprofundarea cooperării comerciale și economice între regiunile celor două țări. De asemenea, a fost încheiat, sub forma unui schimb de scrisori, un acord interguvernamental privind aprobarea unui proiect de furnizare de echipamente de control pentru Aeroportul Național din Minsk.

A fost aprobată o strategie cuprinzătoare de dezvoltare industrială comună, au fost semnate un protocol privind cerințele sanitare și fitosanitare pentru exporturile de produse în China, precum și un memorandum de înțelegere reciprocă în domeniul cooperării în domeniul agriculturii. Printre documentele semnate se numără un plan de dezvoltare a cooperării în domeniul sănătății pentru perioada 2023-2025.

Aleksand Lukașenko se află în China într-o vizită de stat în perioada 28 februarie – 2 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875000