Hot News
Mesaj de 8 Martie: Putin le-a felicitat pe femeile din armată pentru curajul lor
08/03
Peskov a comentat articolul din NYT cu informații despre exploziile de la Nord Stream
08/03

O jurnalistă britanică, surprinsă de relatările rușilor despre viața lor după un an de sancțiuni

Rafturile cu zarzavaturi și fructe sunt pline ca de obicei/ Foto: папаростов.рф

De pe rafturile supermarketurilor britanice lipsesc numeroase tipuri de alimente, în condițiile în care, locuitorii Rusiei, aflate sub sancțiuni, nu se confruntă cu astfel de probleme, este concluzia la care a ajuns jurnalista Sue Reid, de la Daily Mail, relatează RIA Novosti.

În articolul său, Sue Reid subliniază, printre altele, că, privind fotografiile din magazinele și piețele agroalimentare din orașul Perm (în preajma Uralilor – n.r.), se creează sentimentul că „mult lăudatele sancțiuni occidentale” împotriva Rusiei nu au un impact puternic. În același timp, supermarketurile britanice restricționează acum consumul de roșii, castraveți, ardei și salată verde, în timp ce fermierii se chinuie din cauza creșterii costurilor cu energia, ceea ce nu le mai permite să cultive ceva în sere în timpul iernii, a subliniat Reid.

„Locuitorii din Perm și din alte regiuni beneficiază de mâncare ieftină din abundență. Energia ieftină într-o țară bogată în gaze permite cultivarea legumelor în sere chiar și în cele mai aspre ierni. În plus, Rusia poate importa cantități mari de fructe din țări prietenoase cu o climă mai caldă, cum ar fi Iranul. Rușii nu trebuie să-și facă griji în privința încălzirii sau a benzinei și motorinei”, s-a plâns jurnalista britanică.

Sue Reid a decis să afle de la locuitorii din Perm care este sortimentul de produse și care sunt prețurile din magazinele locale, cât de mari sunt facturile la utilități. Ea a vorbit cu John, un cercetător britanic în vârstă de 67 de ani care locuiește acolo împreună cu soția sa, Elena, fostă profesoară universitară în vârstă de 51 de ani. „Criză, ce criză? Trăim normal, în ciuda situației din Ucraina. La televizor arată că rafturile cu alimente se golesc în Marea Britanie. Dar noi trăim și lucrăm în Rusia și nu suferim din cauza sancțiunilor occidentale”, a declarat cuplul.

Facturile pentru apartamentul lor cu două camere, descris de John și Elena ca fiind „spațios și elegant”, îi costă 11.500 de ruble pe lună (143 euro), sumă în care intră serviciile de menaj, lumina, încălzirea, apa și colectarea gunoiului. În plus, ei mai au o casă de vacanță în afara orașului.

După cum scrie Reed, în Perm s-au închis majoritatea magazinelor de îmbrăcăminte și francizele deținute de europeni, dar în locul lor au venit întreprinzătorii ruși, astfel că, după cum spun localnicii, poți cumpăra tot ce ai nevoie.

„Toate acestea te fac, firește, să te întrebi cine câștigă cu adevărat războiul economic. John din Perm a spus: „Am văzut cu ochii mei că sancțiunile nu dăunează Rusiei. Oamenii obișnuiți aproape că nu observă nimic. Magazinele sunt pline de tot ceea ce au nevoie și își doresc”, conchide jurnalista.

Occidentul a sporit sancțiunile impuse Rusiei din cauza Ucrainei, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la electricitate, combustibil și alimente în Europa și Statele Unite. Președintele Vladimir Putin a precizat că politica de descurajare și slăbire a Rusiei este o strategie pe termen lung a Occidentului, iar sancțiunile au dat o lovitură serioasă întregii economii mondiale. Moscova a declarat în repetate rânduri că Rusia va rezolva toate problemele pe care i le creează Occidentul.

Anterior, Daily Telegraph a relatat că locuitorii din Marea Britanie s-au confruntat cu un deficit de roșii, pe fondul unei recolte slabe în statele furnizoare. O serie de lanțuri de supermarketuri britanice au impus restricții pentru mai multe tipuri de fructe și legume. De exemplu, Asda a restricționat vânzările de roșii, ardei, castraveți, salată verde, salată în pungi, broccoli, conopidă și zmeură. La magazinele altui lanț de supermarketuri din Marea Britanie, Morrisons, vor fi cumpărate doar câte două bucăți din următoarele produse: roșii, castraveți, salată și ardei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875002