Hot News
Pentru a economisi bani, Washingtonul va trimite Kievului armamente casate
14/03
RIA Novosti: Kievul așteaptă un telefon de la Beijing și o discuție salvatoare cu Xi Jinping
14/03

Rusia a cerut Consiliului de Securitate al ONU să adopte de urgență o rezoluție privind comisia de anchetă a exploziilor de la Nord Stream

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova/ Foto: RIA Novosti

Consiliul de Securitate al ONU trebuie să adopte urgent o rezoluție privind înființarea unei comisii independente de anchetă a exploziilor de la Nord Stream, a declarat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, citată de agenția Rambler.

Potrivit spuselor sale, la New York se lucrează în continuare la proiectul rusesc al rezoluției Consiliului de Securitate al ONU privind înființarea de către Secretarul General al organizației mondiale a unei comisii internaționale independente care să investigheze circumstanțele exploziilor de la cele două gazoducte.

Zaharova a precizat că delegația rusă a avut patru runde de convorbiri în încercarea de elabora un text care să fie acceptat de toți membrii Consiliului de Securitate al ONU. Diplomatul a adăugat că va continua căutarea unui compromis, deoarece este important să fie stabiliți cei care au comandat actul terorist și cei care l-au dus la îndeplinire.

De asemenea, Ministerul rus al Afacerilor Externe a atras atenția asupra recentelor informații conform cărora, în timpul inspecției efectuate de compania Nord Stream AG la una dintre firele Nord Stream din zona economică exclusivă a Danemarcei, s-a găsit, la o distanță de 30 de kilometri de locul exploziei, un „obiect” care ar putea reprezenta un element al unui dispozitiv exploziv.

Convocat săptămâna trecută la MAE rus, ambasadorul danez „a spus, la acel moment, că nu este la curent cu acest lucru”. Iar la întâlnirea de astăzi, ambasadorul Danemarcei s-a limitat la a emite generalități, declarând că se iau toate măsurile pentru a analiza situația, ținând cont de „aspectele de securitate și economice”, a precizat Zaharova.

„Obiectul descoperit în timpul inspecției menționate mai sus subliniază încă o dată necesitatea stringentă a adoptării de către Consiliul de Securitate a unei rezoluții privind înființarea de către Secretarul General al ONU a unei comisii corespunzătoare, cu scopul de a clarifica toate circumstanețele producerii actului de sabotaj, astfel încât așa ceva să nu se mai repete în viitor”, a declarat Zaharova.

În comunicat se menționează că, dacă țările occidentale refuză să lucreze în mod constructiv la proiectul de rezoluție, acest lucru va demonstra crearea în mod intenționat de osbtacole în calea stabilirii adevărului în chestiunea atacurilor teroriste asupra gazoductelor Nord Stream.

Anterior, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că pentru Rusia este evident că responsabilitatea pentru bombardarea Nord Streams revine Statelor Unite.

Exploziile asupra a trei fire ale gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream-2 au avut loc la 26 septembrie 2022 în apropierea insulei daneze Bornholm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875077