Hot News
Rusia a cerut Consiliului de Securitate al ONU să adopte de urgență o rezoluție privind comisia de anchetă a exploziilor de la Nord Stream
14/03
Corneliu Vlad: Statele din Asia Centrală, “un fruct oprit” pentru Washington
14/03

RIA Novosti: Kievul așteaptă un telefon de la Beijing și o discuție salvatoare cu Xi Jinping

Foto: RIA Novosti

Pregătirile pentru vizita la Moscova a președintelui Chinei, Xi Jinping, sunt în plină desfășurare. Și nu doar în Rusia și China – Statele Unite acordă o atenția uriașă întâlnirii celor doi lideri, scrie Piotr Akopov, editorialistul agenției RIA Novosti, într-un articol pe această temă.

Timp de mai mulți ani, înaintea reuniunlor la vârf dintre Rusia și China, în America se punea mereu aceeași placă despre disensiunile existente între Moscova și Beijing, divergențe care vor determina cele două țări prietene să se ia la ceartă.

Astăzi, autorii acestei melodii răsuflate au decis să inventeze ceva nou. Iar cele mai vândute au devenit, astăzi, motivele ucrainene.

Wall Street Journal susține că, după întâlnirea cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, șeful statului chinez, Xi Jinping, intenționează să stea de vorbă cu liderul ucrainean, Volodimir Zelenski.

Potrivit celor de la WSJ, în această situație, Xi vrea pur și simplu să apară în rol de pacificator, iar călătoria sa la Moscova și convorbirea ulterioară cu Zelenski constituie verigi ale aceluiași lanț.

Akopov a subliniat că, pentru China, Ucraina în sine nu are o însemnănătate separată. Potrivit jurnalistului, Beijingul înțelege perfect atât importanța, pentru Rusia, a bătăliei pentru Ucraina, cât și faptul că elita ucraineană s-a transformat, în prezent, într-o marionetă occidentală absolută.

Editorialistul a calificat ridicole toate speculațiile privind posibilitatea ca Beijingul să devină mediator în soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina, deoarece în această situație este vorba despre un conflict al Rusiei cu anglo-saxonii, cu Occidentul. Cu aceiași anglo-saxoni care au definit și rolul Chinei, catalogată drept principală amenințare la adresa ordinii mondiale atlantice.

În realitate, însă, China nu intenționează să câștige lauri de pacificator, Beijingul nu vrea decât să-și consolideze greutatea internațională tot mai mare a statului său.

Akopov ajunge la concluzia că un eventual dialog între Xi și Zelenski nu va putea schimba tactica și strategia Chinei în problema Ucrainei.

„Pentru Beijing, Ucraina este treaba Rusiei și problema conflictului dintre Rusia și Occident. Iar Xi nu va face nimic care ar putea fi interpretat de Putin ca o duplicitate. Nici măcar prin cap nu îi va trece așa ceva, pentru că ambii lideri s-au angajat într-un joc de durată și pe întreaga tablă de șah a lumii. Da, fiecare își joacă rolul lui, dar și unul și celălalt țin cont de distribuirea forțelor și de jocul celuilalt, ca să nu mai vorbim de faptul că au un inamic comun”, a conchis jurnalistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875063