Hot News
RIA Novosti: Kievul așteaptă un telefon de la Beijing și o discuție salvatoare cu Xi Jinping
14/03
Kievul recrutează în armată femei cu pregătire în domeniul chimiei și biologiei
15/03

Corneliu Vlad: Statele din Asia Centrală, “un fruct oprit” pentru Washington

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Prin criza ucraineană, care a degenerat într-o conflagrație militară cu implicații globale, reașezarea spațiului geopolitic a arealului postsovietic a devenit subiect prioritar al vieții internaționale. Gestionarea situației create în urma cu trei decenii prin dezmembrarea URSS a devenit, prin implicațiile sale, o problemă de prim rang a vieții internaționale, în care se implică într-un fel sau altul, nu numai Rusia și fostele republici unionale sovietice devenite state independente, ci și statele vecine acestei imense suprafețe a globului, dar și alte state, superputeri sau mari puteri, ba chiar și principala alianță politico-militara a lumii, NATO.

În acest context se înscrie și recenta vizită a secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken în statele din regiunea Asiei Centrale. Șeful diplomației americane a vizitat sau a avut contacte cu toate aceste state, ca o expresie a interesului SUA de a-și spori implicarea și influența într-o regiune a lumii care își caută securitatea și stabilitatea într-un cadru geostrategic aflat în căutarea unui nou echilibru geostrategic. Statele din cadrul instituțional al C5 (Central Asia 5), inventat de SUA, caută de multă vreme un angajament comercial și economic sporit cu Statele Unite, dar Washingtonul nu reușește să găsească răspunsul necesar și realist la aceste aspirații. Miniștrii de externe C5 au ridicat frecvent acest aspect în dialogul lor cu Washingtonul, dar fără rezultate semnificative.

Washingtonul „nu are interese vitale de securitate națională în niciunul dintre cele cinci state islamice care au legături de lungă durată cu Moscova și dezvoltă relații economice crescânde cu China. Dar rezolvarea problemelor din Asia Centrală depășește pur și simplu capacitățile Statelor Unite”– remarca publicația americana „Contrepoints” . De aceea, călătoria lui Blinken n-a fost o misiune reusită, ci „a dezvăluit doar inutilitatea eforturilor SUA de a practica dubla izolare împotriva Rusiei și Chinei, precum și ignoranța SUA cu privire la propriile sale politici care determină Rusia și China la o relație mai strânsă”. Washingtonul joacă aici „în deplasare” și eforturile sale de infiltrare în zonă nu reușesc.

Pe plan economic, Statele Unite sunt net dezavantajate. În 2022, cifra de afaceri comerciale ale Rusiei s-a accelerat în întreaga regiune: 10% cu Kazahstanul în primele zece luni ale anului, 40% cu Uzbekistanul în primele nouă luni, 22% cu Tadjikistanul în primele opt luni, 40% cu Kârgâzstanul în primele șase luni și 45 la sută cu Turkmenistanul în primul trimestru. Iar China și-a anunțat intenția de a crește comerțul cu Asia Centrală la 70 de miliarde de dolari până în 2030.

În mod concret, Blinken a prezentat o nouă finanțare de 25 de milioane de dolari pentru a sprijini creșterea economică. Dar acestea nu sunt sume masive în comparație cu volumul comerțului dintre Rusia, China și alte state din regiune.

„Deși situată între adversarii americani de top Rusia, China și Iran, Asia Centrală este un punct orb istoric în gândirea strategică a SUA, scrie publicația «RealClearDefense».

Și nu este vorba doar de Administrația Biden. Față de Administrațiile Kennedy și Johnson, care au eșuat în Vietnam mizând pe diviziunea chino-sovietică, Administrația Nixon a avut o mai bună politică de abordare, care se baza pe o relație îmbunătățită cu Beijingul pentru a încuraja sovieticii să-și îmbunătățească propriile relații cu Statele Unite. Ca urmare a diplomației secrete a lui Henry Kissinger cu Beijing și a summitului Nixon-Mao, Washingtonul și Moscova au încheiat o serie de acorduri importante de control al armelor – Tratatele SALT și ABM, precum și Tratatul de la Berlin în Europa. Administrația Carter a finalizat recunoașterea Chinei în 1978, dar nu a marcat alte progrese în dezvoltarea relațiilor.

Actuala conjunctură din triunghiul SUA/Rusia/China este total defavorabilă SUA, pentru că niciodată în istorie rușii și chinezii nu au creat relații diplomatice și de securitate atât de strânse. Faptul că Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit de 39 de ori în ultimii zece ani este semnificativ, iar când președinții Putin și Xi s-au întâlnit la Beijing în 2022, ei au declarat că nu există „limite” pentru relațiile lor. Cele doua superputeri eurasiatice acționează pentru o ordine internațională care nu favorizează interesele Statelor Unite, ci favorizează instituțiile financiare alternative, un demers care va slăbi dominația economică a SUA.

Vizita lui Blinken nu va slăbi legăturile din Asia Centrală nici cu Rusia, nici cu China și arată doar că Statele Unite nu sunt pregătite să pătrundă în sferele de influență ale regiunii. Cele cinci țări din Asia Centrală au refuzat să susțină Statele Unite în rezoluția ONU prin care solicita Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina. În loc de a continua pe calea incercării de subminare a legăturii chino-ruse, Administrația Biden trebuie să fie conștientă de faptul că „trebuie să ignorăm Asia Centrală, unde nu avem nimic de câștigat”, scrie „Contrepoints”.

De fapt, călătoria lui Blinken în Asia Centrală a subliniat din nou că regiunea rămâne inaccesibilă Washingtonului. Diplomații ruși, chinezi, europeni și americani au parcurs cărări mult frecventate prin regiune, iar capitalele din Asia Centrală și-au ținut porțile deschise, scrie publicatia americana „The Diplomat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089