Hot News
Un veteran american îndeamnă ca soldații ucraineni să primească fotografia lui Zelenski
15/03
Sobianin: în 10 ani, au fost efectuate cele mai dificile reparații la 10 poduri peste râul Moscova
16/03

Zaharova: În Ucraina, libertatea religioasă „a devenit ostatica bandiților”

Biserica Sfântei Adormiri a Lavrei Kiev-Pecerskaia/ Foto: mykaleidoscope.ru

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a reacționat la declarația șefului Ministerului Culturii al Ucrainei, Aleksandr Tkacenko, despre evacuarea călugărilor din Lavra Kiev-Pecerskaia (sau Lavra Peșterilor, mănăstire fondată în 1051 – n.r.) din Kiev, relatează RT.

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova/ Foto: Serviciul de presă al MAE rus

„Cu subiect și predicat, fără nici o jenă, regimul de la Kiev a expus logica criminală: libertatea religioasă în Ucraina este ținută ostatică de bandiții pe strada Bankova (situată în centrul Kievului, pe această stradă, pietonală și închisă, se află Biroul Prezidențial al Ucrainei și diverse reședințe oficiale – n.r.)”, a scris diplomatul pe pagina sa de pe rețeau Telegram.

Anterior, politicianul ucrainean a declarat că călugării care aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice pot rămâne în Lavra Kiev-Pecerskaia dacă trec la biserica schizmatică, înființată în urma cu câțiva ani.

Rezervația Națională „Lavra Kiev-Pecerskaia” i-a obligat pe călugării Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice să părăsească clădirile rezervației până la 29 martie.

După aceea, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a trimis scrisori conducerii ONU și OSCE din cauza persecuției Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina.

Patriarhul Kirill al Moscovei și Întregii Rusii s-a adresat Papei Francisc și Secretarului General al ONU, António Guterres, cerându-le să prevină expulzarea călugărilor Biseririi Ortodoxe Ucrainene din Lavra Kiev-Pecherskaia.

Papa a comentat situația de la Lavrei Kiev-Peceersk

Comentând situația creată la Lavra Kiev-Pecerskaia, Papa Francisc a îndemnat părțile implicate în conflictul din Ucraina să „respecte lăcașurile religioase”, relatează agenția TASS.

„Rog părțile în conflict să respecte lăcașurile religioase. Oamenii de orice confesiune care se dedică rugăciunii sunt sprijin pentru poporul lui Dumnezeu”, a spus el în timpul unei audiențe colective.

La 10 martie, pe site-ul Lavrei Kiev-Pecherskaia a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost postat un avertisment al directorului general interimar al Rezervației Naționale „Lavra Kiev-Pechersk” (subordonată Ministerului Culturii al Ucrainei), conform căruia călugării mănăstirii Sfântei Adormiri a Lavrei Kiev-Pecerskaia trebuie, până la 29 martie să elibereze clădirea pe motiv de reziliere a contractului de închiriere. În document se precizează că grupul de lucru care a stabilit încălcarea condițiilor contractului de închiriere a fost creat prin decret al președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski.

Starețul Lavrei Kiev-Pecerskaia, mitropolitul Pavel, a declarat că monahii nu vor respecta ordinul de părăsire a mănăstirii. Ministrul Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei a declarat, anterior, că reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ucrainene vor fi urmăriți penal în cazul dispariției din Lavra Kiev-Pechersk, a unor ”exponate de muzeu”, inclusiv a moaștelor unor sfinți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875078