Hot News
Prin mass-media română. O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune
20/03
Rusia șterge 20 de miliarde de dolari din datoriile țărilor africane
21/03

MAE chinez a cerut CPI, care a emis mandat de arestare pe numele lui Putin, să respecte imunitatea șefilor de stat

Foto: m.lenta.ru

Ministerul de Externe al Chinei a cerut Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga să rămână consecventă unei poziții obiective și să respecte legislația internațională în contextul emiterii unui mandat de arestare pe numele președintelui Rusiei, Vladimir Putin, scrie Kommersant.

„CPI ar trebui să adopte o poziție obiectivă și imparțială, să respecte imunitatea juridică pe care o deține șeful unui stat în conformitate cu dreptul internațional”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin (în imagine). De asemenea, diplomatul chinez a îndemnat instanța de judecată să „interpreteze cu bună credință” dreptul internațional și să „refuze standardele duble”.

China, la fel ca SUA și Rusia, nu a ratificat așa-numitul Statut de la Roma al CPI, deci nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale și nu execută mandatele de arestare emise de aceasta.

La 17 martie, CPI a emis mandate de arestare pe numele lui Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului. Curtea a decis că aceștia sunt „presupus responsabili de crime de război legate de deportarea ilegală a populației (copii)” din Ucraina.

Kremlinul a calificat hotărârea instanței drept lovită de nulitate și neavenită din punct de vedere juridic și a reamintit că Rusia nu recunoaște jurisdicția CPI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089