Hot News
MAE chinez a cerut CPI, care a emis mandat de arestare pe numele lui Putin, să respecte imunitatea șefilor de stat
21/03
Putin: Rusia și China, piatra de temelie a securității regionale și globale
21/03

Rusia șterge 20 de miliarde de dolari din datoriile țărilor africane

Foto: gazeta,ru

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că țara sa a șters peste 20 de miliarde de dolari din datoriile țărilor africane. Schimburile comerciale cu Africa au ajuns la aproape 18 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2022, a declarat Putin la Conferința parlamentară internațională Rusia-Africa (în imagine), eveniment desfășurat la Moscova, informează Kommersant.

În discursul său, președintele rus a abordat tema acordului cerealier, subliniind că Africa a primit, până în prezent, doar 3% din totalul volumului exportat. „Dacă peste 60 de zile vom lua decizia de a nu prelungi acest acord, suntem pregătiți să furnizăm întreaga cantitate de cereale trimisă în perioada anterioară celor mai nevoiașe țări din Africa, să livrăm din Rusia în aceste țări pe gratis”, a spus Vladimir Putin. Rusia își îndeplinește cu bună credință obligațiile privind livrările de produse, dar i se pun piedici și cu toate acestea din Rusia în Africa au fost trimise aproape 12 milioane tone de cereale, a subliniat el.

„Din 1 august 2022 până în prezent din Ucraina au ieșit 827 de nave. Dintre acestea, doar 3 milioane de tone de cereale au fost trimise în Africa, iar 1,3 milioane de tone în cele mai sărace țări din Africa”, a declarat Putin.

Președintele Rusiei a vorbit despre cooperarea cu țările africane în sectoarele energetic, al educației, medicinei și a menționat, de asemenea, despre cooperarea tehnico-militară. „Vom continua și pe mai departe să ajutăm țările africane în producția de energie electrică, în condițiile în care continentul are asigurat doar un sfert din necesarul său”, a spus Putin. Va continua cooperarea tehnico-militară, inclusiv livrările de arme și tehnică militară rusești către partenerii africani, a mai spus el.

În prezent, în Rusia studiază aproximativ 27.000 de studenți africani, din care peste 5.000 cu bani din bugetul federal, a amintit Putin. „În același timp, cota anuală de admitere a acestora, pe locuri din buget, în universitățile rusești  va crește de mai mult de două ori”, a spus el. Vom intensifica cooperarea în asigurarea securității biologice și epidemiologice, a declarat președintele Federației Ruse.

Declarând că Africa va deveni unul dintre liderii noii ordini mondiale multipolare în formare, Vladimir Putin a declarat că Rusia se pregătește serios pentru al doilea summit ruso-african.

El și-a încheiat intervenția sa la conferință cu vorbele fostului președinte sud-african Nelson Mandela. „Nimic nu ar trebui să ne abată de la drumul spre libertate și nu trebuie să permitem nimănui să ne stea în cale”, a spus el.

Anterior, acordul cerealier a fost prelungit cu 60 de zile, potrivit Rusiei, cu 120 de zile, potrivit presei din Ucraina și Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875208