Hot News
Rusia șterge 20 de miliarde de dolari din datoriile țărilor africane
21/03
Ministerul rus de Externe i-a respins pe pretendenții la rol de mediator în situația din Ucraina
21/03

Putin: Rusia și China, piatra de temelie a securității regionale și globale

Cei doi lideri, Vladimir Putin și Xi Jinping, s-au întâlnit din nou la Moscova / Foto: interfax.ru

Sub acest titlu, a apărut, în ziarul chinezesc Rénmín Rìbào, articolul președintelui rus, Vladimir Putin. Redăm un fragment din acest articol care se referă la relațiile internaționale.

Foto: smotrim.ru

”Spre deosebire de unele țări care pretind la hegemonie și care dezbină armonia mondială, Rusia și China construiesc poduri și la propriu și la figurat. Anul trecut, de exemplu, regiunile noastre de frontieră s-au legat prin două poduri peste Amur, devenit de mult ”fluviul prieteniei”. Printre „valurile și vânturile” care bântuie planeta, noi conlucrăm strâns în afaceri internaționale, și, stând umăr lângă umăr, ”precum o stâncă în mijlocul unui curent furtunos”, coordonăm în mod eficient pozițiile de politică externă, luptăm împotriva amenințărilor comune și reacționăm la provocările lumii moderne. Promovăm structuri multilaterale și democratice precum Organizația de Cooperare de la Shanghai și BRICS, care devin tot mai prestigioase și influente, câștigând noi parteneri și prieteni. Aceluiași scop îi sunt subordonate și eforturile de îmbinare a construcției Uniunii Economice Eurasiatice și a inițiativei „O centură, un drum”.

Împreună cu tovarăși de idei, țările noastre se pronunță în mod consecvent pentru formarea unei ordini mondiale multipolare mai echitabile, bazate pe dreptul internațional, nu pe niște „reguli” care servesc nevoilor „miliardului de aur”. Rusia și China lucrează în mod consecvent în interesul creării, în regiuni și în lume, a unui sistem de securitate echitabil, deschis, incluziv, care să nu fie îndreptat împotriva unor terțe țări. În acest sens, subliniem rolul constructiv al ”Inițiativei din domeniul de securitate globală” lansată de China și care este în concordanță cu abordările Rusiei în acest domeniu.

Vedem că peisajul geopolitic extern suferă schimbări radicale. „Occidentul colectiv” se agață tot mai disperat de dogme arhaice, de dominația pe cale să o piardă, punând în pericol soarta unor state și popoare întregi. Politica promovată de Statele Unite de dublă descurajare a Rusiei și a Chinei, precum și a tuturor celor care sfidează dictatura americană, dobândește un caracter tot mai acut și asertiv. Este în curs de defășurare demontarea arhitecturii de securitate și cooperare internațională. Rusia a fost declarată o „amenințare directă”, iar China un „concurent strategic”.

Suntem recunoscători pentru linia echilibrată adoptată de China față de evenimentele care au loc în Ucraina și pentru că înțelege istoria și adevăratele lor cauze. Salutăm disponibilitatea Chinei de a juca un rol constructiv în rezolvarea crizei. Ca și prietenii noștri chinezi, ne pronunțăm pentru respectarea cu strictețe a Cartei ONU și a dreptului internațional, inclusiv a dreptului umanitar. Rămânem angajați principiului indivizibilității securității, încălcată grosolan de blocul NATO. Suntem profund îngrijorați de acțiunile iresponsabile și pur și simplu periculoase ce pot submina securitatea nucleară globală. Nu acceptăm sancțiuni unilaterale nelegitime, care trebuie anulate.

Rusia este deschisă la o soluție politică și diplomatică pentru criza ucraineană. Cu toate acestea încă din aprilie 2022, negocierile de pace au fost sistate în nici un caz de noi. Viitorul procesului de pace depinde exclusiv de disponibilitatea pentru un dialog serios, ținând cont de realitățile geopolitice care s-au format. Din nefericire, cerințele ultimative lansate la adresa Rusiei indică doar ruperea de astfel de realități și dezinteres pentru găsirea unei soluții de ieșire din situația actuală.

În același timp, criza din Ucraina, provocată și alimentată în mod sârguincios de Occident, reprezintă, astăzi, cea mai arzătoare, dar în nici un caz singura manifestare a intenției acestuia de a-și menține dominația pe scena internațională și de a păstra o ordine mondială unipolară. Este imposibil să nu înțelegi că NATO încearcă să imprime activităților sale o cuprindere globală, scopul fiind de a pătrunde în regiunea Asia-Pacific. Că unele forțe doresc în mod insistent să fragmenteze spațiul eurasiatic într-o rețea de „cluburi exclusive” și blocuri militare a căror menire este de a descuraja dezvoltarea țărilor noastre, de a le știrbi interesele. Dar nimeni nu va reuși acest lucru.

Relațiile ruso-chineze sunt cele care astăzi constituie, practic, piatra de temelie a stabilității regionale și chiar globale, stimulând creșterea economică, servind drept garantul unei agende pozitive în afacerile internaționale. Ele sunt un model de colaborarea armonioasă și edificatoare între marile puteri.

Sunt sigur că prietenia și parteneriatul nostru, bazate pe alegerea strategică a popoarelor celor două țări, vor continua să crească și să se întărească în numele bunăstării și prosperității Rusiei și a Chinei. Iar la acest lucru va contribui, fără îndoială, actuala vizită în Rusia a președintelui Republicii Populare Chineze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875000