Hot News
Denis Pușilin: Noi luptăm cu ce este al nostru pentru ce este al nostru, iar adversarii luptă cu ceva strain pentru ce nu este al lor
26/03
Rusia a înregistrat, în 2022, o creștere record a speranței de viață
27/03

Rusia și Belarus au convenit desfășurarea de arme nucleare tactice rusești

Foto: clubfactov.ru

La cererea părții beloruse, Rusia își va instala arme nucleare tactice pe teritoriul Republicii Belarus, la fel cum SUA procedează de mult pe teritoriile țărilor lor aliate, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la postul de televiziune Rossiia-24, scrie TASS.

„Chiar și în făra contextului acestor evenimente, al acestei declarații (privind posibilele livrări de muniții cu uraniu sărăcit de către Marea Britanie în Ucraina – n. TASS) Aleksandr Grigorievici Lukașenko ridică de mult timp problema amplasării pe teritoriul Republicii Belarus de arme nucleare tactice rusești”, a spus Putin. El a subliniat că ”nu este nimic neobișnuit” în această chestiune. „Statele Unite fac asta de decenii. Americanii și-au instalat de mult armele lor nucleare tactice pe teritoriile aliaților, țări NATO, în Europa. În șase state – Republica Federală Germania, Turcia, Olanda, Belgia, Italia și Grecia – în Grecia nu mai sunt, este adevăraat, dar există un depozit”, a declarat președintele rus.

„Iar noi ne-am înțeles [cu Belarus] că vom face același lucru. Fără a încălca, vreau să subliniez acest lucru, obligațiile noastre internaționale privind neproliferarea armelor nucleare”, a subliniat Putin.

Pregătirea echipajelor și a depozitelor 

„I-am ajutat deja pe colegii noștri beloruși să își reechipeze avioanele. Zece avioane sunt pregătite pentru a folosi acest tip de armă. Am trimis deja în Republica Belarus sistemul nostru ”Iskander”, bine cunoscut, foarte eficient și care poate fi, de asemenea, purtător [de arme nucleare tactice]. Începând din 3 aprilie începe pregătirea echipajelor, iar pe 1 iulie se va încheia construcția unui depozit special pentru arme nucleare tactice pe teritoriul Republicii Belarus”, a spus șeful statului.

„Așadar, tot ceea ce a solicitat președintele Republicii Belarus, toate problemele pe care le-a ridicat în această privință, sunt în curs de realizare, iar toate înțelegerile noastre vor fi îndeplinite în viitorul foarte apropiat”, a continuat liderul rus. În același timp, el a subliniat că Rusia nu transferă Republicii Belarus astfel de arme, așa cum nici Statele Unite nu le transferă aliaților săi. „În principiu, noi facem același lucru pe care ei îl fac de decenii”, a explicat Putin, menționând că americanii desfășoară aceste arme și pregătesc transportoare și echipaje. „Intenționăm să procedăm la fel, așa cum a cerut Aleksandr Grigorievici”, a conchis președintele rus.

Ca răspuns la planurile Marii Britanii de a trimite în Ucraina muniție cu uraniu sărăcit, președintele belorus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că Rusia va desfășura în țara sa „muniție cu uraniu adevărat”.

„În privința negocierilor noastre cu Aleksandr Lukașenko… Motivul (declarației liderului belorus – n. TASS) a fost declarația viceministrului britanic al Apărării [Annabel Goldie] că Londra va furniza Ucrainei obuze cu uraniu sărăcit, iar acest lucru are, într-un fel sau altul, legătură cu tehnologia nucleară”, a precizat Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874983