Hot News
Șeful Lavrei Kiev-Pecerskaia s-a adresat lui Zelenski cu un avertisment
31/03
Riabkov, despre gestul de bunăvoință al Rusiei față de SUA
31/03

Banca Centrală a Rusiei: Traficului prin ”SWIFT-ul rusesc” a crescut, în 2022 de peste trei ori

Foto: dzen.ru

Prin intermediul Sistemului de transmitere a informațiilor financiare (SPFS, analog rusesc al sistemului SWIFT – n.r.) au fost transmise, în 2022, de peste trei ori mai multe informații decât în 2021, rezultă din materialele Băncii Rusiei, relatează agenția TASS.

„Cererea pentru SPFS de către participanții pe piața de plăți este demonstrată și de evoluția pozitivă a traficului de informații financiare înregistraat în SPFS. Numărul de informații transmise prin sistem a crescut de mai mult de trei ori comparativ cu 2021”, se arată în materialele autorității de reglementare.

Banca Centrală a subliniat că, pe fondul sancțiunilor, Sistemul de transmitere a Informațiilor Financiare joacă pentru bănci un rol cheie de canal de încredere și sigur pentru schimbul de informații de plată, inclusiv pentru instituțiile deconectate de la SWIFT. În 2022, la SPFS s-au conectat peste 130 de bănci și companii, iar numărul utilizatorilor s-a ridicat la 462 de organizații. Dintre aceștia, sunt 106 nerezidenți din peste 10 țări, dintre care peste jumătate s-au conectat în 2022. A crescut și numărul utilizatorilor care funcționează ca „birou-service” al SPFS.

Banca Rusiei a lanstat, în 2014, SPFS în regim de testare, ce poate transmite date în format SWIFT, fără a depinde de canalele acestuia. În 2017, SPFS a început să funcționeze la capacitate deplină, transmițând mesaje despre tranzacții în orice monedă. Inițial, a fost destinat doar utilizatorilor ruși interni, dar până în februarie 2022, peste 20 de bănci din Belarus, organizații de credit din Armenia, Kazahstan, Tadjikistan, Kârgâzstan, Cuba și alte țări s-au conectat la sistem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875101