Hot News
Expert rus: Nouă generali SUA ar fi putut fi uciși în ”atacul de represalii” din 9 martie
03/04
Myśl Polska: Adio, Europa? Rusia va câștiga în conflictul din Ucraina
03/04

Politologul american Scott Bennett: Cine l-a ucis pe jurnalistul rus Tatarski

Foto: Izvestia

Politologul american Scott Bennett (în imagine) a admis că Vladlen Tatarski ar fi putut fi ucis de radicali ucraineni cu sprijinul Occidentului. El a împărtășit cu Izvestia versiunea lui despre evenimente, luni, 3 aprilie.

Într-un interviu acordat publicației menționate, Bennett a estimat că explozia de la Sankt Petersburg s-a produs cu ajutorul tehnologiei străine, mai exact cu sateliții puși la dispoziie de Londra și Washington.

„Cred că este vorba despre o operațiune comună a SUA, Regatului Unit și Ucrainei. În opinia politologului este posibilă și implicarea Mossadului, serviciul israelian de informații.

În privința motivelor care s-au aflat în spatele celor întâmplate, analistul american a apreciat că, procedând astfel, organizatorii speră să provoace Rusia la acțiuni de răzbunare.

Corespondentului de război Vladlen Tatarski/
Foto: VKontakte

Un punct de vedere similar privind implicarea grupurilor de sabotaj ucrainene a fost exprimat și de un fost coleg al lui Tatarski, Vladislav Șinkari. El a mai menționat că, cu puțin timp înainte de tragedie, veteranii batalionului ”Vostok” au decis să îi acorde corespondentului de război Crucea de Argint, un premiu pentru veteranii unității.

În ajun, implicarea Kievului în moartea jurnalistului Tatarski a fost evocată de senatorul Republicii Populare Lugansk, Daria Lantratova. Ea a transmis condoleanțe rudelor și prietenilor decedatului și a subliniat că autorii trebuie pedepsiți.

După incident, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a subliniat că jurnaliştii ruşi se confruntă constant cu ameninţări de represalii din partea regimului de la Kiev.

Pe 2 aprilie, pe cheiul Universitetskaia din Sankt Petersburg, s-a produs o explozie în interiorul cafenelei ”Street Bar”, unde se afla bloggerul și corespondentul de război Vladlen Tatarski. Jurnalistul a decedat.

Suflul exploziei a spart geamurile localului, a deterior structura terasei, iar interiorul cafenelei a fost distrus aproape în totalitate.

Se presupune că dispozitivul exploziv, care, potrivit oamenilor legii, a avut o putere de peste 200 grame de TNT, a fost adus de unul dintre consumatori, o fată care s-a prezentat drept Anastasia. Un martor ocular al tragediei a povestit pentru Izvestia că, în mâinile corespondentului de război, a explodat o figurină, oferită cadou în timpul întâlnirii jurnalistului cu cititorii săi.

Potrivit Ministerului Sănătății al Federației Ruse, 30 de persoane au fost rănite în explozie. Starea a șase dintre ele este apreciată ca fiind gravă. Restul de 24 au suferit răni moderate și ușoare. Se menționează că unul dintre suspecți a fost internat împreună cu ceilalți.

Departamentul principal de investigații al Comitetului de Investigații al Rusiei pentru Sankt Petersburg a deschis un dosar penal în temeiul articolului din Codul penal al Federației Ruse „Omor”. Ancheta a fost luată sub control de șeful Comitetului de Investigații, Aleksandr Bastrîkin.

Vladlen Tatarski (pe numele său adevărat Maksim Fomin) a făcut parte, anterior, din miliția Donbassului, iar după începutul operațiunii militare speciale rusești a început să scrie despre conflictul din Ucraina. Peste 500 000 de oameni au fost abonați pe canalul său de Telegram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875042