Hot News
Zaharova, despre discuția cu ambasadorii SUA, Marii Britanii și Canadei: A fost dură!
19/04
Un astronaut NASA îndeamnă SUA să colaboreze mai activ cu Rusia și China în programul zborurilor pe Lună
19/04

Duma de Stat a adoptat o lege privind pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru înaltă trădare

Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus/ Foto: zensovet.ru

Duma de Stat a adoptat în lectură finală o lege, care întârește responsabilitatea pentru înaltă trădare, sabotaj și activitate teroristă, transmite NTV.

Legea adoptată de Duma în a treia lectură introduce, în special, pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru înaltă trădare. Au fost aduse modificări corespunzătoare la articolul 275 din Codul penal al Rusiei privind „Înalta trădare”. Potrivit documentului, pedeapsa sub formă de închisoare pe viață poate fi acordată pentru spionaj, divulgarea către străini de informații care reprezintă secret de stat, pentru dezertarea la inamic sau pentru acordare de ajutor în activități împotriva Rusiei.

În prezent, Codul penal prevede, pentru înaltă trădare, pedepse cu închisoare de la 12 la 20 de ani, cu o amendă de până la 500.000 de ruble.

De asemenea, conform legii adoptate de Duma, se majorează răspunderea penală pentru sabotaj și activități teroriste, precum și pedeapsa pentru acordarea de ajutor în vederea punerii în aplicare a deciziilor organizațiilor internaționale din care Rusia nu face parte sau pentru ajutor acordat unor organe guvernamentale străine.

Astfel, s-a propus ca pedeapsa maximă pentru săvârșirea de fapte ce pun în pericol viața oamenilor și care au drept obiectiv destabilizarea situației din țară să fie majorată la 20 de ani de închisoare (de la 15, în prezent). Se introduc modificările de rigoare în textul articolului 205 privind ”Actul terorist”, din Codul penal.

Pedepsele prevăzute la articolul 205, „Act de terorism internațional”, ar putea crește de la 12 ani la închisoare pe viață, față de 10 ani în prezent.

Se propune ca pragul pedepsei minime pentru recrutarea sau implicarea unei persoane în comiterea unei infracțiuni de terorism să fie majorat la 7 ani. Pedeapsa minimă pentru complicitate să crească de la 10, la 12 ani.

Conform amendamentelor, la articolul „Organizarea și participarea la un grup terorist”, pedepsele urcă de la 10, la 15 ani de închisoare (față de 5 – 10 ani, în prezent).

La articolul privind sabotajul se înăsprește pedeapsa pentru acțiuni ce vizează avarierea unor obiective ce țin de infrastructura de transport sau a instalațiilor de susținere a vieții publice, și pentru acțiuni menite să dăuneze sănătății oamenilor cu scopul subminării securității economice și a capacității de apărare a țării. Conform amendamentelor, pentru astfel de fapte pedeapta poate fi de până la 20 de ani de închisoare (față de 15 ani, în prezent).

1 Comment

  1. Carmen spune:

    O lege foarte bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076