Hot News
MAE rus a răspuns la declarațiile privind primirea Ucrainei în NATO
22/04
Sondaj de opinie: Putin se bucură de un nivel de încredere de 80%
22/04

Orban, suprins de declarația lui Stoltenberg despre Ucraina în NATO

Premierul ungar Viktor Orban/ Foto: twitter

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a reacționat cu surprindere pe Twitter la declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit căreia toți aliații din NATO au fost de acord cu aderarea Ucrainei, relatează RIA Novosti.

„Poftim?!” – a comentat Orban afirmația liderului NATO.

Înainte de reuniunea Grupului de contact pentru susținerea Ucrainei, desfășurată, vineri, la baza americană Ramstein, din Germania, Stoltenberg a declarat: „Viitorul Ucrainei este în familia Alianței” și ”toți aliații sunt de acord cu acest lucru”.

Președintele Volodimir Zelenski a fost invitat să participe la summitul NATO programat pentru 11-12 iulie, la Vilnius. Joi, el a ieșit cu un mesaj video, în care a spus că ”nici europenii, nici ucrainenii nu vor înțelege”, dacă acolo ”nu va fi auzită o invitație binemeritată” de a intra în Alianță.

La sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, Kievul a anunțat că a depus o cerere privind aderarea la blocul militar într-o manieră accelerată.

La rândul său, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a avertizat că Budapesta nu va sprijini „niciun demers semnificativ al Ucrainei în direcția NATO și UE” atâta timp cât nu vor fi restabilite drepturile maghiarilor din Transcarpatia.

Tensiunile dintre Ucraina și Ungaria au apărut pe fondul discuțiilor legate de legea ucraineană a educației care reduce semnificativ posibilitatea de a studia în limbile minorităților naționale. Legea a intrat în vigoare pe 28 septembrie 2017 și urma să intre în funcțiune pe etape, până la sfârșitul anului 2020. Szijjártó a declarat că Ungaria va continua să blocheze organizarea  unor reuniuni ministeriale ale comisiei Ucraina-NATO, deoarece nu s-a înregistrat nici un progres în privința problemelor care îngrijorează Budapesta.

Anterior, ombudsmanul pentru limba ucraineană, Taras Kremin, a declarat că în școlile din regiunea ucraineană Transcarpatia, unde locuiesc numeroși maghiari, au fost semnalate probleme cu organizarea predării în limba ucraineană. Potrivit presei locale, de pe instituțiile publice din orașul Mukacevo/ Munkacs și din satele din împrejurimi au fost scoase steagurile ungurești, iar unii directori de instituții apropiați de Societatea Culturală Maghiară din Transcarpatia au fost concediați. Budapesta a calificat aceste acțiuni drept inacceptabile, iar Ministerul de Externe a cerut ”să se pună capăt atrocităților”.

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a anunțat că i-a transmis într-o scrisoare adresată lui Zelenski observații legate de legea privind minoritățile naționale, dar că acesta nu a reacționat.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Tot mai mult îl respect pe premierul Viktor Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875213