Hot News
Politico: Europa a stabilit patru ținte pentru a lovi Rusia
25/04
Sfatul dat Kievului de SUA este același pe care l-au dat Kabulului în privința talibanilor
25/04

Asia Times: Bombele de tip planor ale Rusiei au pus Ucraina în impas

Foto: RIA Novosti

Bombele cu ”planare” (UPAB) ale Rusiei s-au dovedit un mod eficient și sigur de atac, scrie Stephen Bryen, cercetător senior la Centrul pentru Politici de Securitate și la Institutul Yorktown, într-un articol pentru Asia Times. Deocamdată, Ucraina nu a reușit nici să bruieze, nici să doboare o astfel de bombă. În același timp, armele de acest tip furnizate de SUA s-au dovedit ineficiente și au fost deja interceptate de ruși.

Aceste arme reprezintă o noutate în conflictul ucrainean, iar până acum în bătălia bombelor ghidate cu planare înving rușii. Ucrainenii înșiși au calificat bombele lor de planare o „amenințare extremă”.

Statele Unite au furnizat Ucrainei două tipuri diferite de bombe ghidate cu planare: GLSDB (bombă cu diametru mic cu staționare la sol), produsă în comun de Boeing și compania suedeză Saab, și JDAM-ER (Joint Direct Attack Long Range Munition), fabricată de Boeing. De-a lungul ultimilor ani, Boeing a produs peste 500.000 de JDAM.

Rusia a răspuns cu două tipuri de bombe de înaltă precizie: Grom-E2 și UPAB-1500B-E.

Surprinzător, dar armele furnizate de SUA au fost ineficiente și fuseseră deja interceptate de ruși. Bombele rusești Grom-E2 s-au confruntat cu defecțiuni mecanice sau electronice. În schimb, cu UPAB-1500B lucrurile stau cu totul altfel: ea s-a dovedit eficientă și sigură chiar și în condiții de utilizare limitate. Până acum, Ucraina nu a reușit să bruieze sau să doboare nicio bombă UPAB.

Există o diferență între o bombă cu planare și o bombă ghidată. O bombă ghidată este direcționată spre țintă din cabina de pilotaj a unui avion și este ghidată. În timp ce bomba cu planare este lansată și zboară spre țintă. Deși poate fi manevrată de pilot sau de copilot, cel mai adesea operează în mod autonom.

Una dintre lecțiile Ucrainei, unde ambele părți folosesc intens bruiajul, este că armele cu planare autonome nu trebuie să depindă de GPS. Pentru ca aceste arme să reziste pe câmpul de luptă, de o necesitate imperioasă vor deveni camerele superioare, capabile să lucreze zi și de noapte, autoțintire prin corelație și algoritmii bazați pe inteligență artificială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875163