Hot News
O linie periculoasă. La ONU, Lavrov a spus lucrurilor pe nume
25/04
Asia Times: Bombele de tip planor ale Rusiei au pus Ucraina în impas
25/04

Politico: Europa a stabilit patru ținte pentru a lovi Rusia

Sediul Comisiei Europene din Bruxelles/ Foto: AP

Uniunea Europeană încearcă să stabilească relații cu câteva state pentru a le atrage de partea sa, a anunțat Giacopo Barigazzi, editorialist la publicația Politico, relatează RIA Novosti.

Autorul articolului scrie că Bruxelles-ul nu-și ascunde interesul pentru patru țări aflate, într-un fel sau altul, în zona de interese a uniunii Rusia-China: Brazilia, Chile, Nigeria și Kazahstan.

„Nu este greu de înțeles de ce pe lista de priorități au intrat tocmai aceste state. Fiecare dintre ele reprezintă un potențial punct de sprijin pentru UE în regiunile în care alianța occidentală concurează pentru influență și resurse cu Rusia și China. Brazilia și Chile sunt state latino-americane bogate în resurse, Nigeria este centrul economic al Africii de Vest, iar Kazahstanul deține zăcăminte de petrol și gaze în Asia Centrală”, a explicat Barigazzi.

Oficialii europeni consideră că o influență mai puternică din partea Bruxelles-ului în contrapondere la Moscova și Beijing ar putea ajuta UE, pe de o parte, să-și rezolve problemele legate de resurse, iar pe de altă parte să devină un actor mai independent pe scena mondială.

„În era actuală a geoeconomiei, Uniunea Europeană trebuie să fie mai puțin naivă și mai mult preocupată de securitatea economică. Acest lucru impune o utilizare mai chibzuită și combinată a întregului arsenal de instrumente la care are acces”, a declarat un oficial UE pentru publicația citată.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin a fost invitat la summitul BRICS din august, dar că o decizie privind participarea sa va fi luată mai aproape de evenimentul în sine.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Când nu mai ai altceva mai bun de făcut, te apuci de intrigi și de tot felul de tâmpenii. Ca o babă care stă pe o bancă, în spate îi arde casa, dar se uită pe uliță dacă nu vine cineva ca să-l atragă la bârfe: așa este acum UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875108