Hot News
MAE: SUA sunt responsabile de atentatul cu mașină-capcană asupra lui Prilepin
07/05
„O victorie dăruită”: capturarea redutei Grivița 1 de la Plevna din 30 august 1877 (I)
07/05

Ministerul Apărării: Experimentele ucrainene ar fi putut provoca moartea păsărilor

Foto: RIA Novosti

Fenomenul din 2021, când în rezervația naturală din regiunea Herson au murit în masă păsări ar putea fi asociată cu experimentele laboratorului ucrainean, a declarat general-locotenentul Igor Kirillov, șeful Trupelor de apărare chimică, biologică și împotriva radiațiilor ale Forțelor Armate ale Rusiei, informează RIA Novosti.

Șeful Trupelor de protecție chimică, biologică și împotriva radiațiilor ale Forțelor Armate ale Rusiei, general-locotenentul Igor Kirillov/ Foto: Ministerul Rus al Apărării

„Acordați atenție faptului documentat al morții în masă a păsărilor din rezervație în 2021, care, potrivit experților, are un caracater infecțios. Nu excludem ca moartea instantanee să fi fost provocată de experimentele care s-au desfășurat și de neglijarea cerințelor de securitate biologică”, a spus Kirillov la o conferință de presă.

Potrivit acestuia, participanții la proiect, care s-au grăbit să fugă după eliberarea regiunii Herson, au oferit bani angajaților rămași în rezervație pentru a scoate sau a distruge rezultatele muncii de cercetare, în special documentația care confirmă moartea în masă a păsărilor.

Kirillov a spus că, săptămâna trecută, specialiști din cadrul Ministerului Apărării al Rusiei au lucrat, împreună cu angajați ai FSB și Rosselhoznadzor, pe teritoriul Rezervației Biosferei Falz-Fein din localitatea Askania-Nova din regiunea Herson.

Din documentele de arhivă ale laboratorului veterinar al rezervației s-a stabilit că până în 2022, angajații acestuia au selectat și transferat în străinătate material biologic obținut de la păsările migratoare. „Munca de cercetare s-a desfășurat sub conducerea directorului adjunct pentru cooperare internațională al Institutului de Medicină Veterinară Experimentală și Clinică din Harkov, Denis Muzîka. Pentru colectarea și trimiterea materialului biologic au fost cooptați angajații rezervației, Viktor Gavrilenko și Aleksandr Mezinov”, a precizat Kirillov.

În plus, în timpul verificării laboratorului biologic veterinar de pe teritoriul rezervației au fost idenficate încălcări dintre cele mai grave ale cerințelor de siguranță biologică. De exemplu, s-a muncit în încăperi fără dotarea necesară, siguranța colecțiilor nu era de nimeni asigurată sau controlată, iar în unele cazuri material biologic înalt patogen a fost păstrat chiar și la domiciliul angajaților, a adăugat Kirillov.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Experimente periculoase se efectuează în laboratoarele din Ucraina. Au început cu păsările, animalele. Curând urmează oamenii. Sau poate că au început și cu oamenii, dar nu știm noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048