Hot News
Peskov: Moscova condamnă declarația lui Budanov despre uciderea rușilor și urmărește reacția Occidentului
09/05
MAE al Ucrainei, despre prezența liderilor CSI la Parada Victoriei de la Moscova
10/05

Discursul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, la parada militară din Moscova, cu prilejul celei de-a 78-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945

Foto: RIA Novosti

Stimați cetățeni ai Rusiei!

Dragi veterani!

Tovarăși soldați și marinari, sergenți și subofițeri, micimani și praporgici!

Tovarăși ofițeri, generali și amirali!

Soldați și comandanți – participanți la operațiunea militară specială!

Vă felicit cu ocazia Zilei Victoriei!

Sărbători fericite – în onoarea părinților, bunicilor și străbunicilor noștri, care au adus glorie și nemurire numelor lor, apărând Patria. Cu prețul unui curaj incomensurabil și a unor sacrificii uriașe ei au salvat omenirea de nazism.

Astăzi, civilizația se află din nou într-un punct hotărâtor, de cotitură. Împotriva Patriei noastre a fost  declanșat din nou un adevărat război, dar am respins terorismul internațional, îi vom apăra și pe locuitorii din Donbass, ne vom asigura securitatea.

Pentru noi, pentru Rusia, nu există popoare neprietenoase, ostile, nici în Vest, nici în Est. La fel ca majoritatea absolută a oamenilor de pe planetă, dorim să vedem un viitor pașnic, liber și stabil.

Considerăm că orice ideologie a superiorității este, prin natura ei, respingătoare, criminală și aducătoare de moarte. Cu toate acestea, elitele globaliste occidentale continuă să vorbească despre exclusivitatea lor, să-i incite pe oamenii unii împotriva celorlalți și să divizeze societăți, să provoace conflicte sângeroase și lovituri de stat, să semene ură, rusofobie, naționalism agresiv, să distrugă și valorile familiale, tradiționale care fac din om un om. Și toate acestea pentru a dicta și pe mai departe, pentru a-și impune voința, drepturile, regulile, pentru a impune, în esență, un sistem al jafului, violenței și opresiunii.

Se pare că au uitat unde au dus pretențiile demente ale naziștilor de a domina lumea. Au uitat cine a învins acest rău monstruos, total, cine s-a ridicat ca un zid în apărarea pământului natal și cine nu și-a cruțat viața pentru eliberarea popoarelor Europei.

Vedem cum într-o serie de țări sunt distruse fără milă și cu sânge rece memorialele închinate soldaților sovietici, cum sunt demolate monumentele dedicate marilor comandanți de război, cum se creează un adevărat cult al naziștilor și al colaboratorilor lor și cum memoria eroilor adevărați este ștearsă și falsificată. O astfel de profanare a faptelor de eroism și a victimelor generației victorioase este, de asemenea, o crimă, un revanșism evident al celor care au pregătit cu cinism și fără să se ascundă o nouă campanie împotriva Rusiei, care au adunat gunoaie neonaziste din întreaga lume în acest scop.

Scopul lor – și nu este nimic nou aici – este de a obține destrămarea și distrugerea țării noastre, de a șterge rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial, de a frânge definitiv sistemul de securitate globală și de drept internațional, de a sugruma orice centre suverane de dezvoltare.

Ambiția nemăsurată, aroganța și permisivitatea duc inevitabil la tragedii. Tocmai acesta este cauza catastrofei pe care o trăiește acum poporul ucrainean. El a devenit ostatic al loviturii de stat și al regimului criminal al stăpânilor lor occidentali, care s-a format pe baza acestei lovituri, o monedă de schimb în ducerea la îndeplinire a planurilor lor crude și egoiste.

Pentru noi, în Rusia, memoria apărătorilor Patriei este sacră, o păstrăm în inimile noastre. Aducem un omagiu participanților la Rezistență care au luptat cu curaj împotriva nazismului, soldaților armatelor aliate ale Statelor Unite, Marii Britanii și ale altor state. Ne amintim și cinstim faptele de arme ale soldaților chinezi în lupta lor împotriva militarismului japonez.

Sunt convins: experiența solidarității, a parteneriatului din anii de luptă împotriva amenințării comune este moștenirea noastră neprețuită. Este un pilon solid exact acum, când dobândește forță mișcarea ireversibilă către o lume multipolară mai echitabilă, bazată pe principiile încrederii și securității indivizibile, pe posibilități egale pentru dezvoltarea originală și liberă a tuturor țărilor și popoarelor.

Este foarte important faptul că astăzi, la Moscova, s-au adunat liderii Comunității Statelor Independente. Consider că este o atitudine de recunoștință față de faptele eroice ale strămoșilor noștri: au luptat împreună și au învins împreună – toate popoarele din URSS au contribuit la victoria comună.

Ne vom aminti întotdeauna acest lucru. Ne plecăm capetele în fața memoriei luminoase a celor cărora războiul le-a furat viețile, în fața memoriei fiilor, fiicelor, taților, mamelor, bunicilor, soților, soțiilor, fraților, surorilor, rudelor și prietenilor.

Anunț un minut de reculegere.

(Un minut de reculegere.)

Stimați cetățeni ai Rusiei!

Bătăliile determinanate pentru destinele Patriei noastre au devenit întotdeauna patriotice, naționale și sacre. Suntem fideli preceptelor  strămoșilor noștri, înțelegem profund și limpede ce înseamnă să fim vrednici de măreția înfăpturilor lor militare, morale și de muncă.

Suntem mândri de participanții la operațiunea militară specială, de toți cei care luptă în prima linie și care sub o ploaie de foc aprovizionează frontul și salvează răniți. Nu există o cauză mai mare decât munca voastră militară. Pe voi se sprijină acum securitatea țării noastre, de voi depinde viitorul statalității noastre și al poporului nostru. Vă îndepliniți cu onoare datoria militară, luptați pentru Rusia. În spatele vostru sunt familiile, copiii și prietenii voștri. Ei vă așteaptă. Sunt sigur că simțiți dragostea lor nemărginită.

Întreaga țară s-a unit pentru a-i susține pe eroii noștri. Toată lumea este gata să vă ajute, se roagă pentru voi.

Tovarăși! Prieteni! Dragi veterani!

Astăzi, fiecare familie îi onorează pe participanții la Marele Război pentru Apărarea Patriei, își amintește de rude, de eroii ei, fiecare familie depune flori la monumentele închinate soldaților.

Ne aflăm în Piața Roșie, pe pământul care nu a uitat de ostașii lui Iuri Dolgoruki și Dmitri Donskoi, de milițiile lui Minin și Pojarski, de soldații lui Petru cel Mare și ai lui Kutuzov, de paradele militare din 1941 și 1945.

Astăzi, aici se află participanții la operațiunea militară specială, aceștia sunt cadre ale Forțelor Armate și cei care s-au alăturat Forțelor Armate în timpul mobilizării parțiale, luptătorii corpurilor de armată din Lugansk și Donețk, ai numeroaselor unități de luptă voluntare, membri ai Serviciului Gărzii Rusiei, ai Ministerului de Interne, ai FSB, ai Ministerului pentru Situații de Urgență și ai altor servicii și departamente speciale.

Vă salut, prieteni! Îi salut pe toți cei care luptă pentru Rusia pe câmpul de luptă, care sunt acum la datorie.

În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, strămoșii noștri eroici au dovedit că nu există nimic mai rezistent, mai puternic și mai de încredere decât unitatea noastră. Nu există pe lume nimic mai puternic decât dragostea noastră pentru Patrie.

Pentru Rusia! Pentru braviele noastre Forțe Armate! Pentru Victorie!

Ura!

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Mulțumesc pentru traducerea și postarea pe acest site a discursului președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Frumos și emoționant discurs! Da, se pare că unele țări au uitat că jertfa soldaților ruși le-au eliberat și pe ele de teroarea nazismului. Da, memoria le joacă feste, suferă de amnezie. Nu degeaba se spune că ,,Recunoștința este floare rară”. Dar poporul rus nu i-a uitat, cu siguranță mulțime de oameni din diferite țări (la fel ca și mine) nu i-a uitat, Dumnezeu nu-i uită niciodată. Admir unitatea poporului rus, vitejia, credința și dragostea lui de patrie. Cu aceste virtuți, nimeni și nimic nu poate învinge Rusia.
    Felicitări cu ocazia Zilei Victoriei! Ura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097