Hot News
În Rusia a fost instituit Ordinul Gagarin
28/05
Putin a propus un cincinal de muncă antreprenorială constructivă în Rusia
28/05

MAE rus, despre livrarea de arme Ucrainei de către Ankara

Vedere asupra orașului Ankara/ Foto: RIA Novosti

Faptul că Ankara a livrat armament și tehnică militară în Ucraina vine în contradicție cu intențiile Turciei de a asigura încetarea focului și nu se potrivește cu rolul ei de mediator, a declarat pentru RIA Novosti directorul Departamentului patru european al Ministerului rus de Externe, Iuri Pilipson.

„Ankara și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a asigura o încetare rapidă a focului în Ucraina și de a relua procesul de negociere sub propria sa mediere. Bineînțeles, furnizarea de arme și tehnică de luptă regimului de la Kiev vine în contradicție directă cu aceste intenții și nu se potrivește în niciun fel cu rolul de mediator”, a declarat el într-un interviu acordat agenției.

Cea mai cunoscută armă trimisă de Turcia în Ucraina a fost drona de atac Bayraktar TV-2. Livrările acestui produs către Kiev au început în 2018. Ambasadorul Rusiei în Turcia, Vasili Bodnar, a declarat în august 2022 că firma Baykar va construi în Ucraina o fabrică pentru producerea de drone de atac și că a cumpărat deja, în acest scop, un teren. Fabrica din Ucraina ar putea fi lansată în 2023, a spus Bodnar. De asemenea, în august, s-a anunțat că Turcia a trimis Ucrainei 50 de vehicule blindate Kirpi deja folosite.

Anterior, Rusia a trimis o notă țărilor NATO cu privire la livrările de arme către Ucraina. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a precizat că orice încărcătură care conține arme pentru Ucraina va deveni o țintă legitimă pentru Rusia. Ministerul rus de Externe a declarat că țările NATO „se joacă cu focul” prin furnizarea de arme către Ucraina. Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a precizat că pomparea de arme în Ucraina dinspre Occident nu favorizează succesul discuțiilor ruso-ucrainene și ar avea un efect negativ.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Turcia, fiind membră NATO poate a fost forțată de SUA să trimită arme, deși nu-l văd pe Erdogan ca slugă americană. Dacă a trimis Ucrainei cele 50 de vehicule blindate Kirpi, deja folosite, nu e mare lucru. Sunt niște vechituri, trimise de ochii lumii. Mai neplăcută e construirea în Ucraina a unei fabrici pentru producerea de drone de atac. Și mai rău ar fi dacă Turcia va trimite în continuare arme Ucrainei. Să ,,joace” Erdogan pe două fronturi? I-a promis cumva Statele Unite sprijinul în noile alegeri, i-a promis un nou mandat? E posibil. Numai că dacă accepță un favor din partea Americii, trebuie să știe că își pierde libertatea, devine un supus Washingtonului. L-am crezut un apropiat al Rusiei, dar ce nu poate face mirajul puterii? Schimbă direcția. Sper să nu fie așa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875219