Hot News
Rusia și Iran promovează un coridor către India. Washingtonul este nemulțumit
30/05
Fost consilier al președintelui Biden: Poporul american s-a săturat de politica rusofobă
31/05

Putin: Kievul atacă blocuri de locuințe și ne provoacă la acțiuni în oglindă

Foto: RIA Novosti

Președintele rus Vladimir Putin a răspuns la întrebarea adresată de directorul general al Agenției pentru Inițiative Strategice, Svetlana Ciupșeva, în legătură cu raidul dronelor asupra Moscovei și a regiunii Moscova care a avut loc în dimineața zilei de 30 mai.

Ciupșeva: – Ne întâlnim astăzi cu dumneavoastră în spațiul de creație al Centrului ”Zotov”. Vă povestesc totul imediat, Vladimir Vladimirovici, dar nu pot să nu vă pun, înainte de toate, o întrebare care ne neliniștește, astăzi, pe noi toți.

În această dimineață a avut loc un atac cu drone asupra Moscovei și a Regiunii Moscova. Puteți să faceți o evaluare a ceea ce s-a întâmplat și ce măsuri trebuie luate pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple și cum să reacționăm la așa ceva?

Vladimir Putin: – Știți, totul a început de mult […] După prăbușirea URSS era inevitabil să nu existe o oarecare concurență între Rusia și Ucraina – este de la sine înțeles, dar se pare că cei care s-au ocupat de asta au pornit de la ideea că totul se va derula în mod civilizat, ba mai mult, pe baza apropierii noastre, a afinitățiiAi de istorie, cultură, limbă și așa mai departe. Dar, din păcate, lucrurile au luat-o pe alt drum, ceea ce era de așteptat, de altfel.

În general, teritoriul care se numește Ucraina a fost controlat de la bun început de oameni care, conduși din Vest, s-au ridicat pe calea luptei nu doar cu Rusia, ci pe drumul creării unei „anti-Rusia” pe acest teritoriu.

Au fost nevoiți să țină cont de oamenii care trăiau în sud-estul Ucrainei – erau alegători, un mare număr de alegători, de care au fost constrânși să țină cont. Amintesc, de asemenea, că în perioada de devenire a Ucrainei independente, de la bun început, de la primul pas, Ucraina s-a declarat stat neutru – în Declarația de Independență chiar așa scrie.

În schimb, ei s-au înscris treptat-treptat pe alt drum – aderarea la NATO, o organizație ostilă Rusiei și creată exclusiv pentru a lupta împotriva Uniunii Sovietice, a Rusiei.

Iar în 2008, fără niciun semn extern sau vreo tensiune politico-militară, au anunțat că intră în NATO, că vor să adere la NATO, iar țările occidentale – țările Alianței – au anunțat la summitul de la București, cred, că pentru Ucraina ușile NATO sunt deschise. Nu numai că ne-au mințit, spunându-ne că nu va fi nici o deplasare spre est a NATO, au ajuns până la Ucraina. Asta e.

După cum se știe, în 2014 au efectuat lovitura de stat și au început pur și simplu să-i distrugă pe toți cei care, într-un fel sau altul, doreau să construiască relații normale cu Rusia. Ba mai mult, au pornit un război în Donbass, acțiuni militare. După care i-au înșelat pe toți și, pentru a le domoli vigilența, au declarat că vor să rezolve problema prin mijloace pașnice.

Acum recunosc deja pe față că au mințit doar pentru a acumula forțe și a declanșa ostilități militare, inclusiv împotriva Crimeii. Acum, după cum se știe, au ajuns la atacuri cu drone.

Forțele Armate ale Rusiei, care au fost forțate să răspundă – Rusia a fost forțată să răspundă la războiul din Donbass declanșat de regimul ucrainean, noi toți am fost constrânși să răspundem prin lansarea operațiunii militare speciale – aplică lovituri asupra teritoriului Ucrainei, dar cu arme de mare precizie și rază lungă de acțiune și vizând numai obiective ale infrastructurii militare, fie depozite cu muniție, fie de carburanți și lubrifianți, folosiți pentru operațiuni de luptă.

Am vorbit deja și despre posibilitatea lansării de atacuri asupra centrelor decizionale. Firește, din această categorie face parte și statul major al serviciilor de informații militare ale Ucrainei, lovit acum două sau trei zile.

După cum se știe, ca răspuns, regimul de la Kiev a ales altă cale – calea de a încerca să intimideze Rusia, să-i sperie pe cetățenii Rusiei și calea lansării de atacuri asupra blocurilor de locuințe. Este, desigur, un semn evident de activitate teroristă.

În primul rând, vreau să spun că sistemul de apărare antiaeriană al Moscovei a funcționat bine, satisfăcător, chiar dacă mai este de lucru. Ne-am confruntat cu aceleași probleme la aerodromul Khmeimim, din Siria, dar pur și simplu nu poate fi comparat teritoriul bazei noastre aeriene Khmeimim și Moscova, o imensă metropolă europeană. Dar, în general, este clar ce trebuie făcut pentru ca apărarea antiaeriană a capitalei să fie mai densă, iar noi vom face acest lucru.

Dar pe mine nu acest lucru mă îngrijorează în mod deosebit, cât încercările de a provoca un răspuns din partea Rusiei. Se pare că pe asta contează: ne provoacă la acțiuni în oglindă. Vedem ce-i de făcut în acest sens.

Dar cetățenii Ucrainei, care, bineînțeles, acum nu au nici un cuvânt de spus, deoarece în Ucraina a fost declanșată o teroare totală împotriva populației civile, trebuie, totuși să știe, la ce ne împinge actuala conducere a acestei țări și să înțeleagă pur și simplu că există și alte amenințări, legate, spre exemplu, de încercări de a dezorganiza activitatea la Centrala Nucleară din Zaporojie sau de a folosi unele dispozitive „murdare” de tipul celor asociate cu industria nucleară. Am vorbit despre acest lucru de mai multe ori: știm ce le trece prin minte.

Este clar că, indiferent de ceea ce spunem, ei vor căuta mereu vinovați tocmai în Rusia, dar acest lucru nu este adevărat: nu noi am început acest război, repet, războiul a fost declanșat în 2014, în Donbass, de regimul de la Kiev – și nu noi suntem cei care folosesc mijloacele folosite de capii ucraineni.

Iar acest atac asupra unor obiective pașnice din Moscova este încă o dovadă a acestui lucru. Dar repet: sistemul nostru de apărare aeriană din capitală a funcționat bine. Mai este de lucru, repet încă o dată, și știm ce trebuie făcut.

Ciupșeva: – Mulțumesc, Vladimir Vladimirovici. Credem în victoria noastră.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Chiar aseară am intrat pe site-ul de la Kremlin și am văzut înregistrarea video cu vizita președintelui Putin la Centrul Zotov și declarațiile date Svetlanei Ciupșeva. Mă gândeam: ce bună ar fi o traducere și o postare pe acest site. Iată că dorința mi-a fost îndeplinită! Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091