Hot News
MAE rus: SUA ignoră cauzele crizei privind tratatul START
04/06
Oleg Soskin, despre amenințarea internă la adresa lui Zelenski
05/06

Patriarhul Kirill: Icoana „Sf.Treime” de Andrei Rubliob va rămâne în Catedrala Mântuitorului Hristos timp de un an

Foto: TASS

Icoana făcătoare de minuni „Sf.Treime” de Andrei Rublev se va afla în Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova timp de un an pentru ca moscoviții și oaspeții capitalei să se închine în fața acestei imagini sfinte. Și după aceasta icoana va reveni la locul ei istoric în Lavra Troițe-Serghiev din orașul Serghiev Posad (Regiunea Moscova – n.r.), a spus Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, relatează TASS.

Patriarhul Moscovei și Întregii Rusii, Kirill/ Foto: RIA Novosti

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a adăugat că președintele rus, Vladimir Putin, a luat o decizie istorică de a returna „Sf.Treime” de la Galeriile Tretiakov pentru a fi amplasată în Catedrala Lavrei Troițe-Serghiev, unde se află în prezent copia acesteia. El a cflificat, de asemenea, imaginea Sf.Treimi, pictată de Rublev, drept icoana principală a Bisericii Ortodoxe Ruse.

„Ea transmite în mod miraculos taina existenței divine, taina unității celor trei ipostaze ale Sfintei Treimi. Cu această icoană sunt asociate evenimentele speciale din viața poporului nostru . <…> Tocmai acum, când Patria noastră se confruntă cu forțele uriașe ostile, această imagine revine în biserică pentru ca, rugându-ne în fața ei, să-L lăudăm pe Domnul și, în același timp, să-l rugăm să ne ajute Patria”, a menționat Patriarhul.

Cu ocazia Zilei Sfintei Treimi (Rusalii – n.r.), Patriarhul a ținut o slujbă divină în Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova, după liturghie icoana a devenit disponibilă pentru închinare.

 

1 Comment

  1. Carmen spune:

    O, cât e de splendidă această icoană a lui Andrei Rubliov! ,,Troița” smeritului iconar care a fost Cuviosul Andrei Rubliov (canonizat în 1988) fascinează pe oricine o privește. Mirifica icoană transmite pace, blândețe și melancolie și nu încetează să fie o enigmă. În jurul ei s-a dezvoltat o vastă literatură teologică și hermeneutică creștină. Despre ea spunea părintele Pavel Florenski: ,, Există Troița lui Rubliov, deci există Dumnezeu!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076