Hot News
„Instigator de război”: Mulțimea s-a năpustit asupra lui Scholz din cauza Ucrainei
04/06
Patriarhul Kirill: Icoana „Sf.Treime” de Andrei Rubliob va rămâne în Catedrala Mântuitorului Hristos timp de un an
04/06

MAE rus: SUA ignoră cauzele crizei privind tratatul START

Cladirea principală a MAE rus din Piața Smolenskaia, Moscova/ Foto: novosti-donbassa.ru

Statele Unite continuă să ignore cu încăpățânare motivele care au dus la criza privind Tratatul de reducere a armelor strategice (START) încheiat între Moscova și Washington, se arată în comentariul reprezentantei oficiale a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, în legătură cu declarațiile consilierului președintelui american pentru securitate națională, Jake Sullivan, informează cotidianul Vedomosti.

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe, Maria Zaharova/ Foto: Serviciul de presă al MAE rus

Pe 2 iunie, Sullivan a declarat că Statele Unite sunt pregătite să coopereze cu Rusia în vederea creării unui nou sistem de control al armelor nucleare pentru perioada de după 2026. Potrivit acestuia, SUA vor continua să respecte START până în 2026, dacă Rusia va face același lucru.

Declarația lui Sullivan nu conține nimic fundamental nou, care să țină cont de poziția Moscovei, a menționat Zaharova. În opinia ei, prin ”apelurile lor agasante”, SUA încearcă să reia cooperarea în domeniul controlului armelor, dar încearcă să facă acest lucru impunând condițiile lor.

„Ca de obicei, Washingtonul continuă să ignore cu încăpățânare motivele care au dus la actuala criză pe această direcție. Reprezentanții SUA continuă să pretindă că această criză nu are nici o legătură cu acea politică vădit ostilă promovată de SUA în privința noastră și care, în cele din urmă, a căpătat forma finală a unui război hibrid total împotriva țării noastre”, se arată în declarație.

Moscova nu vede niciun semn al disponibilității SUA de a renunța la obiectivul lor de a provoca Rusiei o „înfrângere strategică” și „de a obține de fapt înlăturarea Rusiei de pe scena internațională ca actor politic suveran și cu drepturi depline”, a subliniat Zaharova. Trebuie înțeles că epoca „dominației americane incontestabile” s-a încheiat, iar obiectivul este, acum, de a începe formarea bazelor unui sistem internațional mai „just, mai echilibrat și mai rezistent la stres”, ținând cont de interesele tuturor statelor, a adăugat ea.

Necesitatea suspendării Tratatului START a fost anunțată de președintele rus, Vladimir Putin, în luna februarie. El a motivat această decizie prin faptul că, în contextul operațiunii militare speciale, inspectarea de către SUA a întreprinderilor rusești și ale altor obiective ar putea fi folosită în detrimentul intereselor Rusiei.

Pe 18 mai, un grup de senatori republicani a depus în Congresul SUA un proiect de lege privind retragerea țării din Tratatul START. Potrivit estimărilor lor, decizia președintelui Joe Biden de a prelungi tratatul cu Rusia a fost o greșeală și a legat, practic, SUA de mâini și de picioare, fără să ”asigure securitatea Americii și a aliaților săi”.

Pe 2 iunie, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că între Rusia și SUA nu există deocamdată ”schițe” referitoare la negocieri privind securitatea strategică, deși „ar trebui să existe cu siguranță”. Contactele privind Tratatul START se desfășoară pe canale diplomatice, a precizat Peskov.

Tratatul START a fost semnat în 2010 de președintele rus Dmitri Medvedev și de președintele american Barack Obama. Documentul prevedea reducerea forțelor nucleare strategice la 700 de lansatoare desfășurate și un total de 800 de lansatoare strategice desfășurate și nedesfășurate. Tratatul prevede inspecții detaliate la locurile de producție și de desfășurare a lansatoarelor de arme nucleare strategice și schimb de date telemetrice în timpul testării noilor tipuri de rachete.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    SUA vrea să coopereze în domeniul controlului armelor, dar să-și impună condițiile lor. Adică tratatul START să fie respectat doar de Rusia, iar SUA poate face ce vrea ea. Să fim serioși! Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a transmis clar că dacă Washingtonul va renunța la poziția sa ostilă față de Moscova, atunci Rusia va reveni la respectarea tratatului. Dar cum Statele Unite au anunțat la începutul acestei săptămâni că vor înceta să mai furnizeze Rusiei unele notificări cerute în cadrul tratatului, între care actualizări privind locația rachetelor și lansatoarelor lor, ca represalii pentru ,,încălcările continue” ale Moscovei față de acord, atunci este dreptul Rusiei de a suspenda tratatul. SUA vrea să inspecteze intreprinderile rusești de armament? Dar SUA ar fi de acord ca Rusia să le inspecteze întreprinderile lor? Nu vor să trimită notificări prevăzute în tratat în legătură cu locația rachetelor și au pretenția ca Rusia să le permită accesul în intreprinderi. Ce tupeu, câtă aroganță din partea lor. Bine le-a zis Maria Zaharova că epoca dominației americane s-a încheiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089