Hot News
American Conservative: Europenii refuză să intre în război cu Rusia
26/06
SVR: Ucraina intenționează să scoată relicvele sfinte din Lavra Kiev-Pecerskaia
27/06

Putin: Mesaj către cetățenii Rusiei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin/ Foto: Serviciul de presă al președintelui rus

Luni seara, după o întâlnire cu șefii structurilor de forță, președintele rus, Vladimir Putin, a adresat un mesaj televizat cetățenilor Rusiei în legătură cu tentativa de rebeliune armată din 24 iunie. Redăm textul integral al mesajului:

Dragi prieteni,

Astăzi mă adresez, din nou, tututor cetățenilor Rusiei. Vă mulțumesc pentru stăpânire de sine, unitate și patriotism. Această solidaritate civică a demonstrat că orice șantaj, orice încercare de a crea frământări interne sunt sortite eșecului.

Repet, societatea a dat dovadă de cea mai înaltă consolidare a puterii executive și legislative la toate nivelurile. Organizațiile publice, confesiunile religioase, principalele partide politice, de fapt, întreaga societate rusă au adoptat o poziție fermă, fără echivoc de susținere a ordinii constituționale. Responsabilitatea pentru soarta Patriei a fost factorul esențial care i-a unit și legat pe toți.

Subliniez că încă de la începutul evenimentelor au fost luate de îndată toate deciziile necesare pentru neutralizarea amenințării apărute, pentru a proteja ordinea constituțională, viața și securitatea cetățenilor noștri.

O rebeliune armată ar fi fost înăbușită în orice caz. În pofida pierderii adecvării, organizatorii rebeliunii nu puteau să nu înțeleagă acest lucru. Cu toții au înțeles, inclusiv faptul că au pornit pe calea faptelor criminale, spre scindarea și slăbirea țării, care se confruntă acum cu o amenințare externă colosală, cu o presiune fără precedent din exterior. Când pe front mor tovarășii noștri cu vorbele „nici un pas înapoi!”

Dar trădându-și țara, poporul, organizatorii rebeliunii i-au trădat și pe cei pe care i-au atras în această crimă. I-au mințit, i-au împins la moarte, sub foc, pentru a trage în ai lor.

Tocmai acesta este rezultatul – fratricid – pe care și l-au dorit dușmanii Rusiei: atât neonaziștii de la Kiev, cât și ocrotitorii lor occidentali și tot felul de trădători ai națiunii. Și-au dorit ca soldații ruși să se omoare între ei, să moară militari și oameni pașnici, pentru ca, într-un final, Rusia să piardă, iar societatea noastră să se destrame, să se sufoce în lupte interne sângeroase.

Și-au frecat mâinile, visând să-și ia revanșa pentru eșecurile lor de pe front și din timpul așa-zisei contraofensive, dar au calculat greșit.

Mulțumesc tuturor cadrelor noastre militare, tuturor angajaților organelor de ordine, serviciilor speciale care s-au ridicat în calea rebelilor, au rămas credincioși datoriei, jurământului și poporului lor. Curajul și sacrificiul de sine al eroilor-piloți căzuți au salvat Rusia de la consecințe tragice și devastatoare.

În același timp, știam și știm că majoritatea covârșitoare a luptătorilor și comandanților grupului ”Wagner” sunt, la rândul lor, patrioți ai Rusiei, devotați poporului și statului lor. Și-au demonstrat curajul pe câmpul de luptă, eliberând Donbassul și Novorossia. Inducându-i în eroare, au încercat să-i folosească împotriva fraților lor de arme, cu care au luptat împreună de dragul țării și al viitorului ei.

De aceea, încă de la începutul evenimentelor, la indicațiile mele directe, au fost întreprinși pași care să evite multă vărsare de sânge. A fost nevoie de ceva timp pentru asta, inclusiv pentru a le oferi celor care au greșit posibilitatea de a reveni la realitate, de a înțelege că acțiunile lor sunt ferm respinse de societate și la ce consecințe tragice, distructive pentru Rusia, pentru statul nostru, duce aventura în care au fost târâți.

Le mulțumesc acelor soldați și comandanți ai grupului ”Wagner” care au luat singura decizie corectă – nu au mers la vărsare de sânge fratricidă, s-au oprit la ultima linie.

Astăzi aveți posibilitatea de a continua să serviți Rusia încheind contract cu Ministerul Apărării sau cu alte structuri de asigurare a ordinii, sau întorcându-vă la rude și la cei apropiați. Cine vrea poate merge în Belarus. Promisiunea pe care am făcut-o va fi dusă la îndeplinire. Repet, alegerea este a fiecăruia dintre voi, dar sunt convins că va fi alegerea soldaților ruși care au conștientizat tragica lor greșeală.

Îi sunt recunoscător președintelui Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko, pentru eforturile și contribuția sa la soluționarea pașnică a situației.

Dar repet, spiritul patriotic al cetățenilor, consolidare a întregii societăți rusești au fost cele care au jucat un rol decisiv în aceste zile. Acest sprijin ne-a permis să depășim împreună cele mai grele încercări pentru Patria noastră.

Multumesc pentru aceasta. Mulțumesc.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    A fost și un test prin care s-a verificat reacția populației. Iar rușii nu l-au dezamăgit pe Putin.

  2. Alexandra spune:

    Urmărind situația din exterior, ca și simplu cetățean, necunoscând ceea ce se întâmplă în spatele ușilor închise de la Kremlin, îmi doresc sa văd o armata patriota care isi apăra pământul din toate punctele de vedere și sa constituie un exemplu cel putin pt țările din jur. Sper sa ii tina Dumnezeu sănătoși și cumpatati și sa le lumineze mintea celor manipulați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875062