Hot News
Lavrov: Rebeliunea lui Prigojin, o peripeție
01/07
Lavrov, despre evacuarea copiilor din Ucraina în regiuni sigure din Rusia
01/07

Lavrov a explicat pentru ce Rusia luptă

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov/ Foto: YouTube

În conflictul din Ucraina, Rusia nu luptă pentru teritorii, ea protejează oamenii, istoria și limba rusă, a declarat ministrul de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru Grupul media ”Radio și TV Purtugalia” .

Întrebat dacă „pacea în schimbul teritoriilor” este posibilă, Lavrov a declarat: „Vedeți, aceasta este o abordare ca la târg: eu îți dau ție, tu îmi dai mie. Luptăm nu pentru teritorii, ci pentru oameni, pentru istoria, religia noastră, pentru limba rusă, care este limba oficială a întregului sistem ONU și care acum este pur și simplu zdrobită, și nu numai în Ucraina, ci și în alte țări europene, în Țările Baltice. Toată lumea tace”, a subliniat șeful diplomației ruse, citat de agenția TASS.

Făcând o paralelă, Lavrov a evocat situația în care Elveția ar interzice franceza sau germana, Irlanda ar interzice engleza, Belgia, flamanda. Așa ceva este „imposibil de imaginat”, a subliniat șeful MAE rus. În context, el a menționat că, în Finlanda, unde suedezii reprezintă 5,2% din populație, suedeza este limbă de stat, în timp ce în Ucraina ”etnicii ruși constitue cel puțin 20%” dintre locuitorii țării, iar mai mult de jumătate dintre ei „vorbesc și gândesc” în rusă.

Lavrov a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski „execută ordinul de distrugere a oricărei manifestări a civilizației ruse” într-o țară în care „predecesorilor lui, la fel de radicali și neonaziști, li s-a permis să comită o lovitură de stat”. Scopul loviturii de stat a fost de a transforma Ucraina într-un instrument împotriva Rusiei și de a „lichida tot ce este rusesc în acele teritorii care erau explorate de ruși”.

În același timp, Lavrov consideră că este inutil să se negocieze cu Zelenski, deoarece președintele ucrainean „nu este nici măcar o figură independentă”, care poate doar „improviza” în limitele unei linii de conduită determinate.

Lavrov a comentat întâlnirea de la Copenhaga, la care au fost invitate statele G7, „țările BRICS, cu excepția Rusiei, bineînțeles”, Arabia Saudită, Turcia și Ucraina. Reuniunea a fost organizată pentru a aproba „formula de pace” a lui Zelenski. China a refuzat să participe la întâlnire, iar reprezentanții țărilor din Sudul Global au refuzat să semneze declarații comune cu Occidentul.

Ministrul a mai spus că liderul american, Joe Biden, „nu a propus niciodată să se caute o soluție pașnică, ci a făcut declarații critice atunci când în țările din Sudul Global au manifestat asemenea inițiative”.

După cum a subliniat Lavrov, Rusia desfășoară o operațiune militară specială pentru a proteja acei oameni ruși și rusofoni pe care Ucraina îi asuprește, încălcând toate normele internaționale. Rusia vrea să-i elibereze pe acești oameni de orice amenințare la adresa vieții lor, a tradițiilor și familiilor lor.

1 Comment

  1. alex spune:

    Rusia a făcut ceea ce Romania,Ungaria și Polonia nu au avut niciodată curajul să facă:să-și protejeze cetățenii chiar cu batul,unde diplomația nu mai merge,prin dreptul la legitimă apărare.In Ucraina Rusia e în legitimă aparare.Planeta,cum am mai spus,este împărțită și acum precum secolul trecut în două tabere:Vestul condus de SUA și Estul condus de Rusia(căci China nu are prioritate în niciuna dintre tabere și nici nu va avea vreodata).Deci între SUA și Rusia se joacă totul acum si pt milenii de acum înainte.Cea mai înțeleaptă era calea de mijloc,a echilibrului planetar in care lumea întreagă să se sprijine pe aceste state ca pe doi piloni stabili care puteau coopera chiar în concurența lor spre binele comun.Cum planeta nu poate sta într-un picior ar fi o mare greșeală ca doar una dintre aceste state să aibă hegemonia globală,să conducă singura planeta căci nu ar mai exista opoziție și alternativa pt restul statelor și asta va însemna absolutism și cea mai crunta dictatura din istoria omenirii:cea mondială.Deci sunt 3 cai:1.SUA conduce lumea ceea ce înseamnă dictatura,2.Rusia conduce lumea care la fel va duce la dictatura,3.Amândouă conduc ca doi poli ceea ce înseamnă echilibru,siguranță și democrație.Omenirea trebuie să aleagă între acestea trei.O altă opțiune nu mai exista.Harta mondială a lumii,cu statele ei e că un uriaș parlament democratic in care doua state,cele mai puternice,asigura pe rand puterea și opoziția,in functie de progresul lor,restul tarilor trăind,alegând și votând la umbra lor în lupta perpetua pt echitate.Pt existența acestui sistem democratic pe planeta și pt a nu cădea în,Doamne ferește,dictatura globală care e cel mai teribil lucru,Rusia trebuie să câștige astăzi în Ucraina și apoi să o integreze rapid în Federația sa pt ca influența celuilalt pol,SUA,să fie blocată definitiv fara să mai poată să fie încălcate liniile roșii și situația se va dezescalada de la sine,in fata faptului împlinit,obligând sferele de influență ale Vestului și Estului sa coopereze pe viitor doar pacifist.Statele mici și de la granița conflictului,ca România,vor avea cel mai mult de câștigat din asta,și restul tarilor de asemenea dar mai puțin.Si e injust ce spune Occidentul că statele trebuie să își aleagă alianța ce o vor devreme ce Ucraina nu are baza istorică ca fiind stat și deci nici drept de alegere,a fost inventat și creat artificial de bolșevici care doreau să elimine orice naționalism rusesc prin crearea statelor sovietice,peste noapte atât rușii cât și perifericii urmând să se numească doar sovietici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875063