Hot News
Summitul NATO de la Vilnius: prăbușirea visului ucrainean
12/07
Șoigu: Industria apărării a reușit să crească rapid producția de arme necesare pentru operațiunea specială
13/07

Erdogan intenţionează să discute cu Putin despre predarea liderilor ”Azov” Ucrainei

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan/ Foto: Reuters/ dzen.ru

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, speră să discute cu liderul rus, Vladimir Putin, situația legată de predarea Kievului de către Ankara a capilor batalionului naționalist ”Azov”, relatează TASS.

„Am primit o cerere pentru eliberarea celor șase comandanți ai lor. Am decis să dăm un răspuns pozitiv. După aceea, în Rusia au fost făcute o serie de declarații, dar după ce au aflat detaliile (predării luptătorilor Kievului, n. TASS), situația a devenit pozitivă. În august, președintele Putin va veni în vizită în Turcia și eu cred că vom avea posibilitatea să discutăm din nou aceste probleme, dar în format tête-à-tête”, a declarat liderul turc la conferința de presă la Vilnius de la încheierea summitului NATO.

Rugat de unul dintre jurnaliști să comenteze detaliile predării capilor ”Azov” Ucrainei, Erdogan a evitat un răspuns direct: „După asta, totul depinde de Zelenski. Ucraina i-a luat pe acești comandanți și i-a dus în Ucraina. Mai departe, totul depinde de ei”.

Pe 8 iulie, amintește TASS, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că revine în țară împreună cu comandanții batalionului naționalist Azov, care se aflau în Turcia. Înainte, el avusese o întâlnire cu Erdogan.

A doua zi, pe 9 iulie, situația legată de revenirea la Kiev a capilor ”Azov” a fost discutată telefonic de miniștrii de Externe ai Rusiei și Turciei, Serghei Lavrov și Hakan Fidan. Conform comunicatului emis în acest sens de ministerul rus, în cadrul convorbirii, care s-a desfășurat la inițiativa părții turce, părțile au reafirmat necesitatea „de a păstra și consolida caracterul bazat pe încredere al relațiilor dintre Moscova și Ankara”, au dezbătut „ultimele evenimente legate de Ucraina” și perspectivele cooperării în vederea asigurării securității alimentare globale „în condițiile în care țările occidentale sunt incapabile” să ducă la îndeplinire acordul cerealier.

Turcia are dreptul absolut de a dezvolta relații cu Ucraina, dar Rusia speră că acestea nu vor fi îndreptate împotriva Moscovei, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov. El a descris relațiile ruso-turce ca fiind strânse și reciproc avantajoase, dar a spus că, în anumite chestiuni, există divergențe.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Faptul e consumat. Biden a promis că FMI va oferi Turciei o linie de credit de 11-13 miliarde de dolari dacă aprobă intrarea Suediei în NATO. Poate că eliberarea celor de la Azov a intrat la pachet cu Suedia, a fost una din condițiile creditului de la FMI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875042