Hot News
ONU a condamnat apariția unui veteran SS în Parlamentul canadian
26/09
Nikolai Patrușev: Prăbușirea imperiilor parazite (II)
27/09

Mașini de scris și ștergerea urmelor: Hersh, despre detaliile operațiunii împotriva Nord Stream

Foto: Swedish Coast Guard/AP

Statele Unite au decis să arunce în aer conductele Nord Stream și Nord Stream 2 de teama pierderii influenței lor în Germania și Europa, în ansamblul ei, este de părere jurnalistul american, Seymour Hersh, în privința motivelor care au stat la baza acțiunii de sabotare a celor două gazoducte.

„Administrația (președintelui SUA, Joe) Biden a aruncat în aer conducte, dar aceste acțiuni nu au avut nimic în comun cu câștigarea sau încetarea războiului din Ucraina. S-a procedat așa din cauza temerilor Casei Albe că Germania va ezita și va porni fluxul de gaz rusesc”, a scris el. În opinia lui, Washingtonul se teme că Germania și alte țări NATO ar ajunge dependente de Rusia din cauza resurselor ei naturale, ieftine și accesibile.

În același timp, laureatul Premiului Pulitzer consideră că, potrivit versiunii sale, americanii implicați în exploziile care au distrus gazoductele Nord Stream nu au lăsat nici un fel de urme și nu au folosit computere în misiunea lor, relatează agenția Rambler. Într-un material postat pe blogul său la un an de la respectivele atentate, Hersh a subliniat că elementul esențial al tuturor misiunilor de succes ale CIA este ”negarea totală”.

„Deplasându-se sub acoperire în și din Norvegia în acele luni de pregătire și îndeplinire a acțiunii, americanii, bărbați și femei, nu au lăsat nici o urmă, nici un indiciu care să confirme existența echipei, cu excepția succesului misiunii lor”, a precizat jurnalistul.

În opinia lui, negarea ca modus operandi a fost de o importanță primordială pentru președintele Joe Biden și consilierii lui de politică externeă.

„Nici o informație semnificativă legată de misiune nu a fost înregistrată pe computer. În schimb, totul a fost scris pe o mașină de scrie Royal sau, poate, Smith Corona, cu o copie sau două”, a subliniat jurnalistul. El crede că diversele rapoarte și știri de la fața locului erau trimise direct directorului CIA, William Burns, singura verigă de legătură între executanți și președinte.

După încheierea misiunii, documentele tipărite au fost distruse astfel, încât să nu rămână nici o urmă fizică – ”nici un fel de dovezi care, ulterior, ar fi putut fi dezgropate de un procuror special sau un istoric prezidențial”.

”A fost ceea ce se poate numi o crima perfectă”, susține Hersh.

Comentând, pe canalul său de pe rețeaua Telegram materialul lui Hersh despre exploziile de la Nord Stream, reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a apreciat că administrația președintelui Biden este obligată să ofere răspunsuri detaliate la toate punctele evidențiate de investigația jurnalistului american.

„Investigația lui Hersh este mai tare decât Watergate.” Până acum, președinții americani nu au mers niciodată atât de adânc. Administrația Biden este obligată să ofere un răspuns detaliat la toate punctele”, a scris diplomatul.

Laureatul Premiului Pulitzer a precizat, de asemenea, că autoritățile din Suedia și Danemarca, care se ocupă, în prezent, de investigarea atentatelor, au închis ochii la acțiunile SUA. „Înalți oficiali din Suedia și Danemarca, care continuă să susțină că habar nu au avut ce se petrece în apele lor teritoriale comune, au închis ochii la activitățile agenților americani și norvegieni”, a menționat Hersh în materialul său.

În septembrie 2022, nu departe de insula daneză Bornholm, s-au produs mai multe explozii pe conductele Nord Stream, provocând distrugeri importante. Danemarca, Germania și Suedia au calificat aceste deflagrații drept sabotaj și au demarat investigații separate.

În februarie 2023, Hersh a vorbit despre propria sa investigație, bazată pe surse anonime. El a susținut că operațiunea de aruncare în aer a fost pregătită încă de la sfârșitul anului 2021, cu aprobarea lui Biden, iar norvegienii au ajutat la ducerea ei la îndeplinire. În Statele Unite și Norvegia, acuzațiile lui Hersh au fost respinse, iar Comisia Europeană le-a catalogat ca ”speculații”.

Presa americană și germană a scris că autoritățile țărilor occidentale consideră că în exploziile de la Nord Stream este implicat un oarecare „grup pro-ucrainean”. S-a afirmat că dispozitivele explozive au fost transportate cu un iaht închiriat și că la operațiunea de sabotaj au participat cinci bărbați (un căpitan, doi scafandri și doi scafandri asistenți), precum și o femeie medic, cu legături cu Ucraina.

Ulterior, The Wall Street Journal a anunțat, citând surse, că CIA primise informații legate de un iminent atac ucrainean asupra Nord Stream în vara anului 2022. Potrivit interlocutorilor ziarului, CIA a cerut Kievului să-și abandoneze planurile. Interlocutorii WSJ au declarat, totodată, că pregătirea acțiunii de sabotaj a fost condusă de șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Da, nimeni nu e vinovat, nimeni nu știe și n-a văzut nimic. Bine că nu dau vina pe rechini că au ros conductele sau pe balene că au stat călare pe ele și s-au rupt. Deja sunt ridicoli. Întotdeauna adevărul va ieși la iveală, oricât de târziu. ,,Căci nu e nimic ascuns ca să nu se dea pe față; nici n-a fost ceva tăinuit, decât ca să vină la arătare. Cine are urechi de auzit să audă.” (Marcu 4, 22-23)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048