Hot News
„Este timpul deja”. Economist american spune cum va arăta tratatul de pace cu Rusia privind Ucraina
03/10
Peskov: Nu este obligatoriu un răspuns în oglindă la interdicția UE privind intrarea mașinilor rusești
03/10

Lavrov: Încercările lui Trudeau de a justifica onorarea unui nazist în Parlament sunt jalnice

Foto: Reuters/ Izvestia

În încercările sale de a justifica onorarea unui nazist în Parlamentul țării, premierul Canadei, Justin Trudeau (în imagine), arată jalnic, a apreciat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în marja noii sesiuni a Clubului internațional de dezbateri Valdai, scrie cotidianul Izvestia.

„Ceea ce declară Trudeau în această chestiune, – îmi este milă să mă uit la el, în ultimă instanță se numește prim-ministru”, a subliniat Lavrov.

Șeful diplomației ruse a adăugat că, la fel ca speakerul Parlamentului, Anthony Rot, Trudeau știa că onorează tocmai un nazist.

„Cred că orice persoană cu mintea la cap înțelege că nu putea fi așa cum încearcă să prezinte lucrurile Trudeau. Firește că toți știau: speakerul Parlamentului știa, serviciul de securitate știa – era un om cunoscut. <…> Și când el împreună cu (președintele Ucrainei, Volodimir) Zelenski au aplaudat și au ridicat pumnul în aer, întâmpinându-l pe acest nazist – bineînțeles că știau foarte bine totul”, a subliniat ministrul.

Pe 23 septembrie, Iaroslav Hunka (Gunko), în vârstă de 98 de ani, care a servit în Divizia 1 ucraineană, cunoscută și sub numele de Divizia SS Galicia, a fost invitat la ședința Parlamentului canadian, la care a sosit, de asemenea, președintele ucrainean. Împreună cu alte persoane prezente, el l-a aplaudat pe fostul luptător.

A doua zi, Rota și-a cerut scuze publicului pentru invitația la Parlament și pentru aplauzele în onoarea luptătorului din divizia SS. El a declarat că regretă decizia sa și că își asumă întreaga responsabilitate pentru acțiunile sale. Pe fondul scandalului, Rota a demisionat.

Pe 28 septembrie, deputatul canadian Melissa Lanzmann a declarat că Trudeau s-a făcut de rușine pentru că a onorat un nazist. Ea a precizat că premierul s-a comportat incorect când a încercat să păstreze tăcerea după scandal și să transfere responsabilitatea către alții. În plus, ea a precizat că Trudeau a acționat necinstit când le-a cerut susținătorilor săi să-și asume vina pentru incident.

În aceeași zi, vicepreședintele Comisiei senatoriale pentru Afaceri Internaționale, Andrei Klimov, a declarat pentru Izvestia că, după onorarea unui membru al Diviziei SS Galicia, autoritățile canadiene ar trebui să ceară scuze Rusiei, precum și tuturor țărilor care au avut de suferit de pe urma acțiunilor fasciștilor.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    ,,Pentru a putea fi membrul necontestat al unei turme de oi, trebuie să fii, înainte de toate, o oaie.” (A. Einstein) Ei, acest Trudeau este o oaie jalnică! (ar fi prea onorant pentru el să fie numit berbec jalnic)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875213