Hot News
Lavrov: Se încearcă promovarea intereselor NATO în Transcaucazia prin Armenia
13/10
Kirill Budanov: Armata Ucrainei „a ieșit din grafic”
13/10

MAE rus: Regimul Sandu distruge Moldova din rădăcini

Maria Zaharova/ Foto: vedomosti.md

Reprezentanta oficială a ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a definit drept ”fărădelege legislativă” modificarea operată de autoritățile moldovenești, cu două zile înainte de începerea campaniei electorale, în Codul electoral pentru a-i împiedica pe reprezentanții partidului ”Șor”, declarat neconstituțional printr-o decizie a Curții Constituționale, să participe la alegerile locale din 5 noiembrie, informează vedomosti.md.

Vorbind la o conferință de presă la Moscova, Zaharova a declarat că „este o fărădelege legislativă, este anularea oricărei constituționalități în interiorul statului și toate acestea sunt făurite de autoritățile cărora poporul le-a delegat responsabilități pentru păstrarea guvernării legii”.

„Regimul Maiei Sandu face exact invers, distrugând Moldova din rădăcini. Totul s-a făcut într-o singură zi. Vă puteți imagina? (…) Peste noapte, practic, au rămas în afara cursei electorale mai mult de 100 de oameni, inclusiv persoane ale căror șanse de câștig erau foart bine evaluate”, a spus Zaharova.

Ea a atras atenția că acest demers al autorităților nu a fost criticat doar de politicienii locali, dar „chiar de șeful delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, care cu greu poate fi suspectat de neloialitate față de acțiunile conducerii moldovenești, a recunoscut că procesul de modificare a legislației electorale a fost „nu foarte optim și nu a ținut cont de punctul de vedere al Comisiei de la Veneția”.

Diplomatul rus s-a întrebat „ce evaluare vor primi aceste acțiuni în concluziile misiunii de monitorizare OSCE/ODIHR, ai cărei observatori pe termen lung se află deja în Moldova și sunt obligați să caracterizeze obiectiv și imparțial situația înainte, în timpul și după alegeri?”

„Conform standardelor Oficiului (OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului – n.r.), amendamentele adoptate cu mai puțin de un an înainte de următoarele alegeri sunt considerate tardive și „pripite”. În cazul Moldovei, acest lucru se face în doar o lună. Astfel de măsuri subminează „dreptul cetățenilor de a obține funcții politice sau guvernamentale… fără discriminare” (așa cum este prevăzut în paragraful 7.5 din Documentul Reuniunii de la Copenhaga a Conferinței privind dimensiunea umană a CSCE, din 1990). Nimeni nu a anulat-o”, a amintit Zaharova.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Progresista stupidă Ma-Maia Sandu distruge și ce a mai rămas din Republica Moldova. Ca o elevă silitoare ce este, ea nu face decât să asculte de îndrumările lui Soros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091