Hot News
Fiona Hill: Conflictul din Ucraina a luat o turnură în favoarea Rusiei
29/10
O dronă ucraineană a avariat depozitul de deșeuri nucleare de la Centrala Nucleară Kursk
29/10

FP: Rusia a învârtit Occidentul pe degete în privința plafonării prețului la petrol

Un căpitan face o fotografie în timpul ceremoniei de denumire a unui petrolier Rosneft la un șantier naval din Bolșoi Kamen, Rusia/ Foto: Getty Images/ Foreign Policy

Introducerea de către țările occidentale a unui plafon de preț, de 60 de dolari/baril, pentru petrolul provenit din Rusia nu a dăunat Moscovei, informează publicația Foreign Policy, citată de Argumentî i faktî.

Autorii articolului arată că aceste măsuri au avut efect doar într-o primă fază. În prezent, Rusia s-a adaptat pe deplin la restricții, făcând acum mai mult comerț cu țările care nu au susținut plafonul de preț.

„Susținătorii restricțiilor (la prețul petrolului) susțin că ele reprezintă cel mai important instrument ce permite „încătușarea” Kremlinului. <…> Criticii sunt de părere că Rusia ocolește cu ușurință plafonul, făcându-l ineficient”, se arată în articolul din Foreign Policy.

Astăzi, adepții plafonului la prețul petrolului propun o înăsprire a sancțiunilor, prin introducerea unor restricții împotriva companiilor petroliere rusești și a partenerilor lor. Dar un astfel de pas va dăuna economiei mondiale. Autorii articolului subliniază că ”nu există sancțiuni ideale”.

„Limitarea prețului la petrol a funcționat anul trecut, dar acest plafon nu a fost niciodată gândit ca o măsură de durată. Obiectul sancțiunilor se adaptează întotdeauna”, este concluzia jurnaliștilor de la FP.

Potrivit datelor oficiale, în perioada ianuarie-septembrie 2023, livrările de petrol rusesc către China au crescut cu 24,4% față de rezultatele de anul trecut.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Kremlinul nu poate fi ,,încătușat” niciodată, iar restricțiile pe care le-au impus Rusiei s-au dovedit a fi ineficiente și au adus prejudicii celor care le-au impus. Pe scurt, și-au tăiat singuri craca de sub picioare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874989