Hot News
Douglas Macgregor: Nu există nici o amenințare pentru Europa de Est din partea Rusiei
01/11
O fostă deputată a Radei a cerut ”reciclarea” cetățenilor vorbitori de limbă rusă
01/11

Din ordinul SBU: Un locuitor din Ialta a povestit despre încercarea de asasinare a fostului deputat Țarev

Foto: screenshot video/ FSB

Ofițerii FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei – n.r.) au reținut un locuitor din Ialta, suspectat de participare la atacul asupra fostului deputat al Radei Supreme, Oleg Țarev. Bărbatul a mărturisit că, din ordinul SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei – n.r.), îl spiona pe Țarev. La domiciliul său au fost găsite un dispozitiv exploziv, precum și componente pentru fabricarea acestuia. În plus, FSB a anunțat că starea fostului deputat, care a fost rănit, este „satisfăcătoare”. Detalii, în articolul Gazeta.Ru.

Oleg Țarev/ Foto: t-13.ru

Citând Centrul pentru Relații cu Publicul al FSB , agenția TASS a anunțat că, pe 30 octombrie, Serviciul Federal de Securitate a reținut o persoană suspectată de implicare în atentatul la viața fostului deputat al Radei Supreme, Oleg Țarev. Suspectul a mărturisit deja. Este acuzat de complicitate la infracțiune.

„Conform rezultatelor anchetei, confirmate de mărturiile făcute de martori și de mijloacele de supravegherea video, coordonatorul atentatului asupra lui O.A.Țarev este un cetățean al Federației Ruse, în vârstă de 46 de ani, din Ialta, care, la ordinul SBU, a organizat operațiunea de supraveghere a lui Țarev. În Ialta, el a depozitat într-o ascunzătoare mijloace de distrugere, folosite, ulterior, în tentativa de asasinat”, se arată în comunicatul FSB.

Agenții organelor de menținere a odinii publice au percheziționat domiciliul suspectului. Acolo au găsit un dispozitiv exploziv improvizat (IED), gata pentru a fi folosit. Ofițerii FSB au găsit, de asemenea, componentele necesare construirii unui IED, mijloace de comunicare conspirativă cu îndrumătorii ucraineni, fotografii ale victimei și scheme de acces către domiciliul și locul de muncă al acesteia.

FSB a adăugat că agenția continuă să stabilească identitatea celor implicați în tentativa de asasinat. Pe durata anchetei, a devenit clar că serviciile speciale ucrainene au fost implicate în crimă.

„În ianuarie 2023, el a fost recrutat de ofițerii SBU pentru a pregăti tentativa de asasinat asupra personalității publice Oleg Anatolievici Țarev, cu domiciliul în orașul Ialta, pe teritoriul Sanatoriului ”Kirov”. În vederea pregătirii tentativei de asasinat, el a primit indicații să strângă informații referitoare la deplasările și locația lui Oleg Anatolevici. Dar și instrucțiuni privind alegerea locurilor de depozitare a armelor”, după cum a spus cel reținut. RIA Novosti a publicat înregistrarea video a interogatoriului.

Cel reținut a adăugat că în luna februarie anul curent, el s-a angajat la sanatoriu pentru a avea acces la informații referitoare la deplasările lui Țarev.

Tentativa de asasinat asupra lui Tsarev

În noaptea de 26 spre 27 octombrie a fost întreprins atentatul. Un necunoscut l-a atacat pe fostul deputat pe teritoriul sanatoriului în jurul miezului nopții, a tras două focuri în direcția lui.

„Când a sosit ambulanța, Oleg era inconștient, cu o puternică hemoragie. Pentru moment, nu sunt informații despre starea lui de sănătate”, a precizat, la acel moment, administratorul canalului de Telegram al lui Țarev, citând rudele bărbatului.

În prezent, medicii au reușit să stabilizeze starea fostului deputat. Acum viața lui este în afara oricărui pericol, este într-o stare satisfăcătoare.

În legătură cu incidentul, a fost deschis un dosar penal sub incidența articolului „Atentat la viața unui om de stat sau a unei personalități publice”.

„Au fost luate măsuri de securitate necesare cu privire la O. A. Țarev și membrii familiei sale”, a adăugat FSB.

Prin ce s-a făcut cunoscut Oleg Țarev?

În 2002, Țarev a devenit deputat al Radei Supreme; a avut mai multe mandate. În plus, a fost numit șef adjunct al grupului parlamentar al Partidului Regiunilor. Țarev și-a încheiat cariera de politician ucrainean în 2014, când s-a pronunțat împotriva Euromaidanului. La început el a candidat pentru funcția de președinte al Ucrainei, dar după un timp s-a răzgândit și și-a retretras candidatura. Țarev a decis să susțină Republicile Donețk și Lugansk, ba chiar a devenit președintele parlamentului Novorossiei, dar nu a rămas prea mult în noua lui funcție.

Fostul deputat a început să se ocupe de afaceri în Ucraina, dar le-a continuat și în Rusia. În 2014, a deschis Sanatoriul ”Kirov” din Crimeea, dar și alte câteva. Este afacerea de care s-a ocupat în ultimii ani.

În Ucraina pe numele său a fost deschis un dosar penal sub acuzația de trădare. Colegii și cunoștințele lui au anunțat că Țarev era conștient de faptul că viața lui era în pericol din cauza poziției sale politice, dar fostul deputat nu a simțit niciodată o amenințare directă.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Idiotul mai bine își oferea serviciile FSB-ului, dacă tot se plictisea și era dornic de adrenalină. Așa se întâmplă când te crezi James Bond. Acum are asigurat un bilet spre Magadan sau un glonț în cap. Bine că măcar viața domnului Țarev este în afara oricărui pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082