Hot News
De ce Occidentul nu a confiscat până acum activele rusești
06/11
Peskov, despre zvonurile privind dublurile lui Putin
06/11

Parlamentul Crimeii: Transferul peninsulei în componența RSS Ucrainene, o acțiune de culise

Obeliscul ”Omagiul orașului erou Sevastopol” din Sevastopol/ Foto: RIA Novosti

Transferul Crimeii în componența Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene a fost, în 1954, o operațiune de culise, această decizie este o infracțiune, a declarat șeful Parlamentului Crimeii, Vladimir Konstantinov, pentru RIA Novosti.

Declarație vine după ce un grup de lucru din cadrul Parlamentului Crimeii a finalizat elaborarea unei solicitări adresate Curții Constituționale a Rusiei privind conformitatea Legii URSS din 26 aprilie 1954 privind transferul peninsulei în Ucraina cu Constituția țării. Au fost evidențiate încălcări grave ale prevederilor a trei Constituții: URSS, RSFSR (Federația Rusă) și RSS Ucraineană.

„Grupul de lucru a stabilit că legile și Constituția URSS au fost încălcate în mod grosolan în timpul transferului Crimeii către RSS Ucraineană. Ei (artizanii acestui demers – n.r.) nu au putut face acest lucru în mod legal, era imposibil de făcut așa din punct de vedere legal”, a declarat Konstantinov la expoziția-forum internațională ”Rossia”, eveniment în plină desfășurare la Complexul Expozițional VDNH din Moscova.

După cum a explicat interlocutorul agenției RIA Novosti, pentru transpunerea în practică a acestui transfer al peninsulei ar fi trebuit adoptate o serie întreagă de acte normative, imposibil de convenit, deoarece fiecare republică ar fi început să ridice pretenții teritoriale una față de cealaltă.

„Prin urmare, pentru a nu deschide cutia Pandorei, Hrușciov a făcut totul în culise, iar atunci puțini au fost cei care i-au acordat atenție. Dar ceea ce s-a făcut a fost ilegal și este o infracțiune”, a subliniat Konstantinov.

Potrivit acestuia, solicitarea către Curtea Constituțională este acum în curs de aprobare și este susținută. Se preconizează trimiterea ei până la sfârșitul acestui an.

Anularea deciziei de transfer a Crimeii către RSS Ucraineană va permite restabilira corectitudinii istorice și o evaluare juridică adecvată, a concluzionat Konstantinov.

Crimeea a redevenit regiune rusă în martie 2014, în urma unui referendum organizat după lovitura de stat din Ucraina. La referendumul din 2014, 96,77% dintre alegătorii din Crimeea și 95,6% din Sevastopol au fost în favoarea intrării în componența Rusiei.

Ucraina continuă să considere peninsula ca fiind propriul ei teritoriu, dar ocupat temporar. La rândul său, conducerea Rusiei a afirmat în repetate rânduri că locuitorii Crimeii au votat pentru reunificarea cu Rusia prin mijloace democratice, în deplină conformitate cu dreptul internațional și Carta ONU.

3 Comments

  1. Carmen spune:

    Dacă Nikita Hrusciov n-ar fi făcut această ilegalitate, totul ar fost mai clar acum. Dar cum Hrusciov a trăit și activat în Ucraina timp de 23 de ani (din 1908 până în 1931), putem presupune că a făcut aceasta fiind atașat de această țară. A vrut să-i facă un cadou, ca și când ar fi fost din averea lui personală. Este inutil să mai repet că Peninsula Crimeea aparținea Imperiului Rus încă de pe timpul Ecaterinei cea Mare. Răsfoind istoria mai recentă putem vedea că Republica Autonomă Sovietică Socialistă Crimeea a fost înființată în 18 octombrie 1921, ca parte a Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse. Deci, era PARTE a RSFS Ruse! Dar, în 19 februarie 1954 Crimeea a fost transferată RSS Ucrainene printr-un decret al Sovietului Suprem al URSS, fără ca populația locală să fie întrebată dacă este de de acord cu asta. La conducerea țării era Hrusciov. Acel decret nu a respectat legea, astfel încât transferul este ilegal. Prostia și ilegalitatea făcute de Hrusciov trebuie reparate, pentru ca ,,problema” privind Crimeea să se încheie pentru totdeauna. Crimeea a fost și este pământ rusesc!

  2. Gheorghiță Zbăganu spune:

    Hrusciov nu a făcut nicio ilegalitate. Pur și simplu nu a putut să își închipuie că URSS va dispărea.

    • Carmen spune:

      Ilegalitatea constă în faptul că acest transfer a fost o operațiune de culise, așa cum declară șeful Parlamentului Crimeii, Vladimir Konstantinov. Am să explic de ce. Transferul Crimeii de sub autoritatea RSFS Ruse către RSS Ucraineană a fost decis în februarie 1954 de guvernul sovietic, care aprobase o rezoluție în acest sens. Transferul a fost anunțat în presa sovietică la opt zile după aprobarea Prezidiului Sovietului Suprem al URSS. Nu au fost făcute publice alte informații cu privire la transfer. În acei ani, populația Crimeii (care era de 1,1 milioane de locuitori) era formată din 75% etnici ruși și 25% ucraineni. Astfel, în 1954, Crimeea era mai ,,rusă” decât fusese vreodată. Să nu uităm că Hrușciov a condus Partidul Comunist din Ucraina în perioada 1930-1949. Este adevărat că transferul a fost făcut pe baza Constituției sovietice din 1936, articolul 18, dar a existat un scop personal al lui Hrusciov. Acest transfer a fost un instrument politic util lui Hrușciov, care căuta să-și întărească poziția în lupta pentru putere împotriva lui premierului Malenkov (a reușit să-l elimine din funcția de premier în ianuarie 1955) și să-l atragă de partea sa pe prim secretarul Partidului Comunist Ucrainean, Oleksîi Kîrîcenko. Acesta din urmă îi sugerase anterior și lui Stalin să tranfere Crimeea RSS Ucrainene. Hrușciov știa că fără acest transfer n-ar fi avut sprijinul lui Kîrîcenko, trebuia să-i ofere ceva în schimb. În asta constă ilegalitatea. A transferat o regiune locuită majoritar de ruși, fără consultarea populației și totul făcut pentru interes personal. Cum ar fi ca Iohannis, în urma unei ședințe a guvernului, să transfere peste noapte o regiune a țării în altă parte, doar pentru a face pe plac cuiva și a-și păstra astfel funcția, iar noi să aflăm asta din ziare, abia după o săptămână? Ar fi legal?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068