Hot News
LUKOIL își va revizui strategia privind activele din Bulgaria
06/12
Discursul ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, la cea de-a 30-a reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE, Skopie, 30 noiembrie 2023. Text integral
06/12

În Rusia au fost desemnați liderii inteligenței artificiale

Foto: media-talk.ru

Nouă regiuni ale Rusiei, cinci companii autohtone și trei oameni de știință ruși au devenit câștigătorii primului național „Liderii inteligenței artificiale”. Ceremonia de premiere a avut loc la conferința internațională AI Journey, organizată de Sber (banca Sberbank), informează agenția Regnum.

În total, aproximativ 300 de proiecte au fost nominalizate pentru acest premiu, realizat cu sprijinul proiectului național ”Economie Digitală”. Numărul unor astfel de soluții unice nu va face decât să crească, este convins vicepremierul rus Dmitri Cernîșenko.

„Soluțiile autohtone de IA sunt deja aplicate cu succes în practică. Aproximativ 70% dintre companiile noastre au lansat procese de afaceri pentru a asigura că sunt folosite în siguranță, iar regiunile, la rândul lor, creează condiții favorabile pentru implementarea tehnologiilor de inteligență artificială. Prin eforturi comune, vom deveni liderii tehnologici ai țării, iar aici va fi contribuția fiecăruia dintre cei nominaliați pentru premii în domeniul IA”, a menționat Cernîșenko.

Trei cercetători de la Moscova au primit premiul pentru contribuție la studierea IA. Șeful grupului de cercetare de la Institutul de Știință și Tehnologie Skolkovo și colaborator științific la Institutul de Inteligență Artificială AIRI, Aleksandr Korotin, a fost premiat pentru dezvoltarea de noi algoritmi pentru învățarea modelelor de date generative bazate pe teoria transportului optim.

Cercetătorul senior al grupului Yandex, Valentin Hrulkov, a primit premiul pentru dezvoltarea modelelor de difuzie și YandexART.

Al treilea laureat este Aleksandr Beznosikov, cercetător la Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova. El a reușit să învețe inteligența artificială să combine informații din datele stocate de agenți complet diferiți, să obțină rezultate mult mai personalizate pentru fiecare utilizator.

Pentru premiu, companiile au depus 167 de cereri. Cele mai bune proiecte au fost declarate „Sosia digitală a aeroportului”, de la Șeremetievo, „Sistemul de control video al ermetizării Emission Detection”, din partea companiei ”Russkii aliuminii”, „ML- prognozarea gradului de recoltare a culturilor agricole”, din partea companiei ”AgroTerra” și ”Inteligența artificială și creșterea porcilor”, proiect depus de Sibagro.

Lider IA a devenit, de asemenea, Centrul Clinic Științific și Practic de Tehnologii de Diagnostizare și Telemedicină, cu un proiect de vizualizare computerizată pentru analiza imaginilor medicale. Inteligența artificială a procesat deja peste 11 milioane de studii și a accelerat de opt ori viteza analizei imaginilor medicale.

„Numărul mare de cereri primite pentru participarea la premiu și competiția de înaltă calitate arată că inteligența artificială este implementată nu numai în companiile alianței, dar și în multe altele, inclusiv în companii mici, autohtone, și că implementarea la scară largă a IA, despre care a vorbit, anterior, președintele Rusiei, a început deja”, a subliniat prim vicepreședintele Consiliului de administrație al Sberbank, Aleksandr Vediahin.

Potrivit spuselor sale, pe valul revoluțiilor marilor modele lingvistice, IA nu doar că amplifică de câteva ori eficiența proceselor de business, dar schimbă complet modelul de business al companiilor.

Potrivit estimărilor șefei Departamentului președintelui Rusiei pentru dezvoltarea tehnologiilor informaționale, de comunicații și a infrastructurii, Tatiana Matveeva, au fost mai multe proiecte bune nominalizate pentru premiu decât numărul câștigătorilor.

„Toți cei care au luat parte la premiu sunt oameni grozavi, pionieri și descoperitori ai aplicării practice a inteligenței artificiale. Este îmbucurător să vedem că tehnologiile IA se dezvoltă activ nu numai în mediul de afaceri, ci și în administrația publică. Vă încurajez să împărtășiți experiența acumulată, aptitudinile și practicile. La o implementare comună, unele proiecte se pot completa armonios unele pe altele”, spune Matveeva.

Printre regiunile care rezolvă cu succes probleme importante din punct de vedere social cu ajutorul proiectelor bazate pe învățarea automată și analiza datelor, au primit premiul regiunile Lipețk și Sahalin, Republicile Tatarstan, Bașkortostan și Districtul autonom Hantî-Mansi. În plus, regiunile Belgorod și Tiumen, Moscova și Republica Saha (Yakutia) au primit un premiu special din partea comitetului de organizare pentru proiecte promițătoare.

Proiectele regionale vizează, printre altele, utilizarea IA în industriile agricole și forestiere, analiza materialelor video, în evaluarea riscurilor legate de complicații cardiovasculare etc. De exemplu, Districtul autonom Hantî-Mansi, unde mai mult de 90% din 53 de milioane de hectare sunt terenuri ocupate de păduri, a fost distins pentru utilizarea IA în controlul pădurilor din regiune.

„Premiul a ieșit exact așa cum ne-am gândit încă din primul an de viață a acesteia. S-a reușit identificarea și scoaterea în evidență a unor rezultate semnificative nu numai pentru industrie, ci și pentru țară”, a declarat Serghei Plugotarenko, directorul general al organizației ”Economia digitală”. El a menționat că interacțiunea strânsă cu laureații și nominalizații va continua, iar cele mai bune soluții și practici vor fi implementate în toate domeniile vieții.

Premiul național „Lideri ai inteligenței artificiale” s-a desfășurat în 2023 pentru prima dată; a fost instituit de organizația „Economia digitală” și Alianța în domeniul IA.

După cum menționează Regnum, proiectul național „Economia digitală”, realizat din decizia președintelui Vladimir Putin, este menit să promoveze implementarea accelerată a tehnologiilor digitale în economie și sferele sociale. Creează condiții pentru afaceri de înaltă tehnologie, crește competitivitatea țării pe piața globală, întărește securitatea națională și îmbunătățește calitatea vieții oamenilor.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    ,,Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu există un drum și lasă o urmă.” (Ralph Waldo Emerson) Felicitării companiilor autohtone și oamenilor de știință ruși pentru premiile câștigate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068