Hot News
Ambasadorul Rusiei a amenințat Elveția cu consecințe pentru livrarea de arme către Ucraina
14/12
Putin a răspuns la întrebarea despre dublurile sale
15/12

Conferința de presă și ”linia directă” cu cetățenii a președintelui rus, Vladimir Putin, dedicate bilanțului de an 2023

Președintele rus, Vladimir Putin/ Foto: ntv.ru

Anul acesta, marea conferință de presă anuală a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a fost comasată cu ”linia directă” și este dedicată bilanțului de an 2023

Întărirea suveranității, principala misiune a Rusiei

Existența Rusiei fără suveranitate este imposibilă, iar misiunea principală este de a întări suveranitatea Rusiei, securitatea granițelor și de a asigura drepturile și libertățile cetățenilor, a declarat Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.

„Am vorbit deja de multe ori despre asta, dar nu este un păcat să repet. Pentru o țară ca Rusia, existența, simpla existență a țării noastre fără suveranitate este imposibilă. Nu va exista, pur și simplu. În orice caz, sub formă în care există astăzi și în care a existat o mie de ani”, a spus Putin.

Foto: izvmor.ru

„Esențială este întărirea suveranității, dar aceasta este o noțiune foarte largă. Să spunem că întărirea suveranității externe înseamnă întărirea capacității de apărare a țării, a securității pe tot conturul extern. Înseamnă întărirea suveranității sociale, prin care se înțelege asigurarea necondiționată a drepturilor și libertăților cetăţenii ţării, dezvoltarea sistemului nostru politic, a parlamentarismului. Şi, în sfârșit, acest lucru înseamnă asigurarea securităţii şi suveranităţii în sfera economică, suveranităţii tehnologice”, a adăugat preşedintele.

Despre stabilitatea sistemului financiar și economic al Rusiei

Iată ce a spus șeful statului rus în legătură cu dezvoltarea economică a țării:

„Vorbim despre stabilitatea sistemului financiar și economic al țării. După cum s-a dovedit, a fost o surpriză pentru așa-numiții noștri parteneri, dar dacă vorbim sincer, a fost o surprinză și pentru mulți dintre noi faptul că în deceniile precedente Rusia a acumulat această rezervă de rezistență și stabilitate în finanțe și economie”, a spus Putin, făcând bilanțul anului care se apropie de sfârșit. Cresc capacitățile de putere ale Federației Ruse, ceea ce este încă o garanție a rezistenței țării.

  • Rusia a recuperat declinul economic și a făcut un pas înainte: potrivit estimărilor, la sfârșitul anului 2023, creșterea economică va fi de 3,5%.
  • Producția industrială crește, la rândul ei: 3,6%.
  • Industria prelucrătoare – 5,7% pe an.
  • Dar, din păcate, a sărit și inflația: la 7,5%.
  • Rata șomajului în Rusia – 2,9%. Așa ceva nu s-a mai înregistrat în istoria țării, a subliniat Putin, definind acest indicator ca bun.
  • Președintele a amintit, totodată, că de la 1 ianuarie în Rusia salariul minim va fi majorat cu 18%.
  • Speranța de viață în Rusia este, de asemenea, în creștere: 74 de ani. Este cel mai important indicator social al statului atât în sfera economică, cât și în domeniul politicii sociale.
  • Datoria publică externă a Rusiei a scăzut de la 46 de miliarde la 32 de miliarde de dolari, ceea ce indică stabilitatea macroeconomică și financiară a țării, a menționat președintele rus.

Pace va fi când Rusia va atinge obiectivele operațiunii militare speciale

Pace va fi când Rusia își va atinge obiectivele stabilite pentru operațiunea militară specială, a anunțat președintele Rusiei.

„Reamintesc despre ce am vorbit noi atunci – despre denazificarea Ucrainei, demilitarizarea ei și despre statutul ei de neutralitate”, a subliniat Putin.

Problema denazificării în Ucraina este relevantă, a spus Vladimir Putin.

„Sub privirile întregii lumi, șeful actualei administrații de la Kiev aplaudă în picioare un fost soldat SS, participant direct la Holocaust, la distrugerea a jumătate de milioane de evrei în Ucraina, ruși și polonezi. Stă în picioare și aplaudă. Asta ce este, să fie o manifestare a nazismului? De aceea, problema denazificării este la ordinea zilei”, a spus Putin.

În Ucraina nu au fost de acord că la ei are loc o fascizare, deși tot ei îl ridică la rang de erou național pe nazistul Stepan Bandera, a adăugat Putin.

Forțele armate ruse îmbunătățesc situația pe aproape întreaga linie de contact

De-a lungul întregii linii de contact din zona operațiunii speciale, poziția Forțelor Armate ale Rusiei se îmbunătățește, modest vorbind, a spus președintele rus.

„Practic, pe întreaga lunie de contact, forțele noastre armate își îmbunătățesc poziția, modest vorbind. Toți se află, practic, în faza activă de acțiune. Pe toată lungimea, poziția trupelor noastre se îmbunătățește”, a spus făcând bilanțul de an.

Politica imperială a SUA, un obstacol chiar pentru Statele Unite

Când în Statele Unite vor avea loc schimbări interne, când vor începe să-i respecte pe ceilalți, atunci vor fi create condiții fundamentale pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-americane, a declarat președintele Rusiei.

„Când se vor prouduce niște schimbări interne… când vor începe să respecte alți oameni, alte țări, când vor căuta compromisuri și nu vor încerca să-și rezolve problemele cu ajutorul sancțiunilor și acțiunilor militare, atunci se vor crea condiții fundamentale pentru restabilirea unor relații depline”, – a spus Putin.

El a menționat că Rusia este pregătită să construiască relații cu Statele Unite, consideră că Statele Unite sunt importante și necesare, dar că politica imperială este chiar pentru ele o piedică. În conștiința publică, Statele Unite se comportă ca un imperiu, iar dacă ele convin ceva sau fac concesii cuiva, acest lucru este perceput de electorat ca un fel de eșec sau o nereușită, a explicat președintele.

Putin a spus cum acțiunile NATO au dus la tragedii

Dorința neîngrădită a NATO de a se apropia de granițele Rusiei prin includerea Ucrainei în Alianță a dus la tragediile actuale, a declarat liderul de la Kremlin.

„Plus dorința nestăvilită de a se târî spre granițele noastre, acaparând Ucraina în NATO, toate acestea au dus la această tragedie. În plus, evenimentele sângeroase din Donbass pe parcursul a opt ani. Toate acestea au dus la tragediile pe care le trăim astăzi”, a spus liderul rus.

El a mai menționat ca unul dintre motivele tragediilor actuale a fost răsturnarea președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, contrar înțelegerilor convenite cu opoziția cu garanții din partea țărilor europene.

Nu se impune un al doilea val de mobilizare, a spus Putin

Nu este nevoie de un al doilea val de mobilizare, a spus șeful statului. „Ce nevoie avem de mobilizare? În prezent, nu există o asemenea necesitate”, a spus el ca răspuns la o întrebare despre posibilitatea unei noi mobilizări.

Șeful statului a amintit că în timpul mobilizării parțiale au fost convocați 300.000 de oameni. După aceea, autoritățile au trecut la recrutarea de efectiv militar pe bază de contract, plănuind să atragă în trupe 412.000 de oameni într-un an. Dar până ieri, în armată au fost deja recrutați 486.000 de soldați, a precizat Putin.

Iar fluxul de bărbați gata să apere țara cu arma în mână nu scade, a subliniat președintele. Zilnic, a adăugat el, la centrele militare se prezintă până la o mie și jumătate de voluntari în întreaga țară.

”Contractele voluntarilor nu sunt pe doi-trei ani, ci pe un an, pentru o perioadă mai scurtă. Dar toți împreună vor fi până la o jumătate de milion de oameni până la sfârșitul acestui an”, a precizat șeful statului.

Putin a mai subliniat că cei mobilizați din primul val au luptat excelent, 14 dintre ei devenind Eroi ai Rusiei. În prezent, din cei mobilizați, în zona de luptă se află 244.000 de persoane, 41.000 de persoane s-au retras pentru că au atins vârsta limită, din motive de sănătate sau din alte motive.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Da… Ce aș putea spune despre această conferință de presă și sesiunea de întrebări ,,Linia Directă”? Acest dialog cu poporul, această ,,dare de seamă” a bilanțului de sfârșit de an, arată respectul președintelui Putin față de poporul rus. Faptul că atâtea ore a răspuns la întrebările jurnaliștilor din sală, dar și cetățenilor prin intermediul video, demonstrează că părerile și problemele oamenilor contează foarte mult pentru Vladimir Putin. Acest dialog cu poporul mi-a lăsat o impresie extraordinară și este un exemplu de urmat și pentru alți șefi de stat. Am urmărit pe site-ul de la Kremlin acest dialog și cred că președintele Putin merită tot respectul pentru prezența și disponibilitatea de a răspunde întrebărilor. Aștept completarea materialului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089