Hot News
Putin: Occidentul va trebui să țină cont de Rusia
18/12
Putin a povestit că prima mașină a avut-o datorită mamei sale
18/12

Ungaria a amenințat Bulgaria cu dreptul său de veto asupra aderării la Spațiul Schengen

Peter Szijjártó/ Foto: AP/ gazeta.ru

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, a amenințat Bulgaria cu dreptul său de veto asupra intrării acesteia în Spațiul Schengen, ca răspuns la majorarea taxei de tranzit pentru gazele rusești care traversează teritoriul bulgar, scrie agenția Rambler.

„Dacă această măsură va fi menținută și va amenința securitatea alimentării cu energie a Ungariei pe o perioadă lungă de timp, atunci vom pune veto-ul nostru asupra intrării lor în Spațiul Schengen”, a spus șeful diplomației de la Budapesta.

Potrivit acestuia, o decizie privind aderarea Bulgariei la Schengen ar putea fi luată în viitorul apropiat. Szijjártó a menționat că partea bulgară se gândește să abroge legea ce prevede majorarea tarifelor la gaze. El a adăugat că dacă autoritățile țării abrogă legea, atunci Budapesta nu va recurge la veto. Potrivit șefului Ministerului de Externe, acțiunile Bulgariei sunt scandaloase și ostile, pun în pericol tranzitul gazelor naturale către Macedonia de Nord, Serbia și Ungaria.

În octombrie, Bulgaria a complicat tranzitul gazelor prin gazoductul rusesc care-i traversează teritoriu spre țările UE. Documentul guvernamental prevede introducerea unei taxe de 20 de leva bulgare (aproximativ 11,09 dolari ținând cont de cursul de schimb curent) pentru fiecare megawat/oră (circa 100 de metri cubi) de gaz de proveniență rusească.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Foarte bine procedează Ungaria! Acesta nu e șantaj, este doar o problemă de bunăstare a țării. Ungaria își vede de interesul ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068