Hot News
Corneliu Vlad: Kremlinul dă o replică energică ofensivei propagandistice a Occidentului politic
19/12
Rusia a prelungit interdicția la vânzarea de petrol la preț plafonat
19/12

Vladimir Putin: Mesajul video adresat participanților la ședința Consiliului șefilor de guvern din CSI

Mesajul video al președintelui rus, Vladimir Putin, adresat participanților la ședința Consiliului șefilor de guvern din CSI/ Foto: iz.ru

Dragi colegi! Dragi prieteni!

Sunt bucuros să urez bun venit tuturor participanților la ședința Consiliului șefilor de guvern al Comunității Statelor Independente.

Ședința de astăzi este dedicată unui subiect cu adevărat important – dezvoltarea cooperării în sfera culturală și umanitară. În ultimă instanță, tocmai această relația culturală reciprocă strânsă, dar și apropierea spirituală a popoarelor noastre, contactele umane extinse și seculara istorie a vieții în comun într-un singur stat constituie fundamentul solid pe care se construiesc procesele de integrare în cadrul CSI.

Cred că sunteți de acord cu faptul că am moștenit un amestec civilizațional de tradiții și obiceiuri, limbi și literaturi, artă și creație populară cu adevărat unic. Iar misiunea noastră este de a păstra pe cât posibil acest patrimoniu multinațional comun și să îl îmbogățim cu conținut nou.

De aceea, este destul de firesc ca, pe durata președinției Rusiei la CSI, care va începe la 1 ianuarie, să intenționăm să continuăm și să dezvoltăm practica desfășurării unei game largi de evenimente pe cele mai diferite ramuri ale artei, educației și științei, folosind inclusiv resursele Fondului Interstatal pentru Cooperare Umanitară al CSI.

Vom încuraja în fel și chip punerea în practică a proiectelor de film și televiziune, organizarea de concursuri de muzică clasică și populară. Permiteți-mi să reamintesc că Rusia a prezentat deja o serie de inițiative corespunzătoare, inclusiv crearea Academiei Eurasiatice de arte cinematografice, înființarea Premiului eurasiatic pentru film și readucerea la viață a festivalului internațional de cântece „Intervidenie” (Intervision – n.r.). Sperăm că reacția partenerilor noștri din CSI va fi una binevoitoare.

Desigur, suntem determinați, de asemenea, să continuăm cea mai strânsă cooperare reciprocă pe probleme privind păstrarea memoriei trecutului nostru comun, a luptei împotriva încercărilor de falsificare a istoriei și de glorificare a nazismului. Un rol important în aceste eforturi revine mișcării documentaliștilor, precum și evenimentelor atât de semnificative în memoria celor căzuți în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei precum „Regimentul Nemuritor”, „Panglica Sf. Gheorghe”, „Trenul Memoriei”, chemate să prezinte cetățenilor statelor noastre, inclusiv tinerilor, istoria și locurile de glorie militară.

Pe perioada președinției sale, Rusia va acorda, firește, o atenție deosebită temei conservării moștenirii noastre comune – limba rusă, care a fost și rămâne limbă de comunicare interetnică pentru sute de milioane de oameni atât în țările noastre, cât și în întreaga lume.

Permiteți-mi să reamintesc că la summitul de la Bișkek, din 13 octombrie, a fost semnat Acordul de înființare a Organizației Internaționale a Limbii Ruse. Această structură, al cărei sediu se va afla la Soci, este menită să contribuie la asigurarea protecției și promovării limbii ruse în calitatea ei de factor cheie pentru înțelegere reciprocă și comunicare liberă atât în interiorul CSI, cât și în afara acesteia. Acum, importante sunt rezolvarea chestiunilor practice legate de funcționarea organizației, elaborarea documentele ei fundamentale, precum și pregăgirea și desfășurarea primei conferințe ministeriale.

Noțiunea de cooperare umanitară include, în calitate de parte componentă, cultura fizică și sportul. Și pe această direcție se fac multe pe linie de CSI: în mod regulat se organizează Jocurile CSI și alte competiții sportive. În februarie, la Kazan se vor desfășura „Jocurile Viitorului” inovatoare, care combină sporturile clasice și din sfera e-sport, iar în iunie vor avea loc Jocurile BRICS. Sperăm ca sportivii din țările Comunității să ia parte activ la aceste evenimente.

Mai urmează un eveniment la fel de important ca Festivalul Mondial al Tineretului, din martie 2024, de la Soci. Acest forum de amploare va reuni tineri din întreaga lume, fiind așteptată venirea a reprezentanților a peste 180 de țări.

Dragi prieteni!

Este deosebit de simbolic faptul că întâlnirea noastră are loc pe teritoriul complexului (expozițional – n.r.) VDNH. Sper că ați reușit să vizitați deja Expoziția-Frum internațională ”Rossia”.

Această expoziție a generat un imens interes și a fost deja văzută de câteva milioane de oameni – moscoviți și numeroși oaspeți ai capitalei, care, apropo, se bucură să viziteze și pavilioanele naționale actualizate ale statelor CSI situate la VDNH. Și astfel, vizitatorii expoziției au ocazia să afle despre tradițiile, cultura și viața modernă a popoarelor din țările dumneavoastră. Iar acest lucru ajută să ne înțegem mai bine unii pe ceilalți, contribuind prin fapte la consolidarea pe mai departe a legăturilor de prietenie care-i unește pe toți membrii CSI.

În încheiere, aș dori să-l felicit cu ocazia zilei sale de naștere pe premierul Kazahstanului, prezent la ședință, și să-i urez multă sănătate și prosperitate.

Vă rog să transmiteți cele mai calde salutări liderilor statelor dumneavoastră, cu care sper să mă văd foarte curând – la sfârșitul lunii decembrie, la ședința Consiliului Economic Suprem Eurasiatic și la tradiționala întâlnire informală a liderilor CSI de la Sankt Petersburg.

Și, bineînțeles, vă felicit sincer, dragi colegi și prieteni, cu prilejul Noului An care vine! Vă doresc vouă și familiilor dumneavoastră, celor dragi, cetățenilor țărilor voastre sănătate, fericire, bunăstare, pace și prosperitate.

Vă mulțumesc pentru atenție.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Multă muncă a depus și depune în continuare Vladimir Putin. Implicarea lui în nenumărate evenimente, preocuparea pentru stabilitatea, securitatea și buna înțelegere între toate etniile aflate pe teritoriul Rusiei cât și pentru cooperarea cu alte state, toate acestea sunt de admirat. De la Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare nu am mai întâlnit cu conducător al Rusiei atât de activ ca și Vladimir Putin. Merită tot respectul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875017