Hot News
Myśl Polska: Decizia Poloniei privind Ucraina, înaltă trădare
27/12
Soldații ruși și ucraineni au cântat împreună „Katiușa”. Video
28/12

Fostul șef al MAI ucrainean, despre participarea UE și SUA la evenimentele de pe Maidan

Situația de la Kiev din 2014/ Foto: RIA Novosti

Acel grup de oameni care a participat la loviturile de stat și revoluțiile colorate din spațiul post-sovietic și-a făcut apariția la Kiev cu mult înainte de evenimentele de pe Maidan, a povestit Vitali Zaharcenko, fost ministru de Interne al Ucrainei în perioada 2011-2014, la reuniunea informală a Consiliului de Securitate al ONU pe tema ”Zece ani de la Euromaidan: un pas în prăpastie”, organizată la inițiativa Rusiei, scrie RIA Novosti.

„La acea dată, reprezentanții Uniunii Europene și ai Statelor Unite puteau intra în Ucraina fără viză, situație de care, după părerea noastră, s-au folosit din plin serviciile speciale ale țărilor menționate. <…> Aveam informații potrivit cărora grupul de persoane participante la loviturile de stat și la revoluțiile colorate din spațiul fost-sovietic și din țări ale Africii de Nord, și-au făcut apariția la Kiev cu mult timp înainte de împușcăturile de pe Maidan”, a spus Zaharcenko.

El a precizat că respectivele persoane au comunicat strâns cu liderii opoziției ucrainene ani la rând și s-au aflat permanent în centrul protestelor. După cum a subliniat Zaharcenko, instituția sa a identificat un grup de oameni care anterior nu numai că fuseseră instruiți în centrele occidentale cum să aplice tehnologiile revoluțiilor colorate, dar primiseră, în Statele Unite, și o pregătire specială de combatere a poliției și de luptă în condiții orășenești.

Potrivit fostului șef al MAI, reprezentanții companiilor militare private occidentale au început să apară pe Maidan în decembrie 2013.

„Formal, ei și-au asumat funcția de a-i proteja pe demonstranții pașnici, în realitate însă au antrenat pentru luptă sutele de protestatari ai Maidanului. În decembrie deja, sistemul de protecție a ordinii publice deținea informația că în Kiev intrau ilegal arme de foc”, a precizat Zaharcenko.

El a adăugat, de asemenea, că avertismentul lansat de Ministerul de Interne al Ucrainei și solicitarea fie de a anula sistemul fără vize, fie de a expulza din țară persoanele nedorite au fost refuzate de administrația prezidențială și de Ministerul Afacerilor Externe, care au invocat inoportunitatea politică.

În plus, Zaharcenko a relatat că, în timpul loviturii de stat, „lunetiştii necunoscuţi” au fost cu precădere oameni proveniți din ţările baltice şi din Georgia, cu strânse legături cu serviciile speciale ale SUA și ale țărilor occidentale. Potrivit spuselor sale, pe lângă acei oameni înarmați surprinși de camerele de luat vederi și aparatele foto ale multor mijloace de informare în masă, pentru operațiune au fost cooptate câteva grupuri de trăgători profesioniști de diferite naționalități care nu știau despre activitățile celuilalt. Misiunea lor a fost doar să tragă, a precizat fostul șef al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

„Veneau pe ascuns, fără arme, în locurile de tragere dinainte pregătite (armele erau deja acolo). După îndeplinirea misiunii plecau la fel de discret cum veniseră”, a adăugat el.

În ceea ce privește centrul de coordonare a loviturii de stat, acesta se afla, potrivit lui Zaharcenko, la Ambasada SUA la Kiev. El a menționat că în întregul proces au fost implicați inclusiv reprezentanți ai Marii Britanii, Germaniei și Poloniei. În plus, un rol aparte a fost încredințat țărilor baltice și Georgiei.

„În centrul proceselor care au dus Ucraina la scenariul sângeros se află politica țărilor occidentale, care, după prăbușirea URSS, au depus o grămadă de eforturi pentru a se asigura că Ucraina devine un avanpost al luptei împotriva Rusiei. De fapt, au făcut din Ucraina o anti-Rusie. Occidentul a stabilit pentru Ucraina două misiuni: discreditarea lumii ruse și un război în interesele capitalului occidental”, a subliniat Zaharcenko.

Potrivit spuselor sale, sarcina Occidentului a fost „de a crea discordie, de a ridica popoarele frățești ale Rusiei și Ucrainei unul împotriva celuilalt într-o confruntare sângeroasă”.

În noiembrie s-au împlinit zece ani din momentul în care, în principala piață a Kievului (Maidan Nezalezhnosti) au început protestele care au dus la lovitura de stat. Motivul a fost suspendarea de către autorități a semnării acordului de asociere cu UE. Ulterior, Maidanul a devenit epicentrul confruntării dintre forțele de securitate și radicali, ciocniri soldate cu zeci de victime.

Pe 21 februarie 2014, autoritățile ucrainene și opoziția au semnat, cu medierea UE, un acord de reglementare a situației. Se preconiza, astfel, revenirea la Constituția Ucrainei din 2004 cu amendamentele introduse anterior, formarea unui guvern de unitate națională și organizarea de alegeri prezidențiale imediat după adoptarea unei noi Legi fundamentale a țării. Autoritățile și opoziția s-au angajat să se abțină de la folosirea forței, dar pe 22 februarie, protestatarii au ocupat cartierul guvernamental.

În ajunul atacului, președintele de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a părăsit Kievul și a plecat la Harkov. După care, la inițiativa opoziției, Rada Supremă, încălcând acordurile dintre șeful statului și opoziție, a modificat textul Constituției, a înlocuit conducerea Parlamentului și a Ministerului de Interne și a stabilit organizarea de noi alegeri prezidențiale, acuzându-l pe Ianukovici că ”în mod anticonstituțional s-a autosuspendat, chipurile, de la exercitarea atribuțiilor”.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Oficialul guvernului SUA care s-a ocupat de Ucraina în 2014 a fost Victoria Nuland, femeia cu biscuiți. Guvernul SUA a sprijinit înlăturarea președintelui Viktor Ianukovici, pentru ,,păcatul” acestuia de a dori menținerea neutralității Ucrainei. Ieri, într-un interviu acordat pentru ,,În prima linie News”, ambasadorul Federației Ruse la București Valeri Kuzmin a explicat foarte clar evenimentele din 2014. Interviul poate fi găsit pe site-ul Ambasadei sau pe YouTube. Merită vizionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875101