Hot News
OSCE s-a plasat de partea Kievului după atacul asupra Belgorodului
03/01
Sluțki: Rusia va răspunde la fiecare atac cu lovituri de răzbunare
04/01

Pe timp de război: Turcia a închis strâmtorile pentru cadoul britanic destinat Kievului

Strâmtoarea Bosfor/ Foto: RIA Novosti

Autoritățile turce au anunțat că nu vor permite dragorilor de mine, trimise Ucrainei de Marea Britanie, să traverseze strâmtorile Dardanele și Bosfor, relatează Ukraina.ru.

Anunțul a fost făcut de administrația președintelui Turciei și a venit după ce s-a anunțat că Londra va trimite două dragoare clasa Sandown în Ucraina „pentru a îmbunătăți securitatea în Marea Neagră”. Este vorba despre navele Blyth și Ramsey.

Prima a fost mai bine de 20 de ani în serviciul Marinei militare britanice, a doua a servit 21 de ani. Fiecare dintre ele a parcurs peste 175.000 de mile marine.

La mijlocul lunii decembrie, au apărut informații că prima dintre aceste nave a trecut deja prin Dardanele și Bosfor îndreptându-se spre România.

Afirmația unor mass-media că „detectoarele de mine donate Ucrainei de Marea Britanie au fost lăsate să treacă prin cele două strâmtori ale Turciei în Marea Neagră” nu corespunde realității, a spus administrația lui Erdogan într-un comunicat.

Turcia a închis strâmtorile pentru navele de război aparținând părților în conflict, în conformitate cu articolul 19 din Convenția Montreux privind traversarea strâmtorilor, în vigoare din 1936. Ankara intenţionează să-şi menţină în continuare determinarea şi poziţia de principiu pentru a preveni escaladarea tensiunilor din Marea Neagră.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    Foarte bine a făcut Turcia! Britanicii să stea la mama lor acasă, împreună cu navele lor cu tot că mereu își vâră nasul unde nu trebuie. Bine că există Turcia, că altfel din partea noastră ar fi avut acces toată flota Marii Britanii și a altor băgăcioși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875064